Pasta z fasoli i cebulki.

Swojskie smarowidło na kanapki, można sobie według siebie doprawić i zjadać z ulubionym pieczywem, dodatkami. Można ją wykorzystać nawet jako farsz do wytrawnych naleśników. Spotkałam się też, że określano taka pastę mianem wegańskiego smalczyku 🙂.

Składniki: 

- 200g fasoli z puszki 

- 1 średnia cebula 

- 1 średnia cebula czosnkowa

- 4 ząbki czosnku 

- 2 łyżeczki oleju (użyłam z awokado)

- sól 

- pieprz czarny mielony 

- koperek 

- tymianek suszony 

- olej rzepakowy (1 łyżeczka)

Wykonanie: 

Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na niedużej ilości oleju rzepakowego soląc w międzyczasie. Fasolę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do fasoli podsmażoną, przestygniętą cebulę. Do fasoli i cebuli dodać czosnek, olej (dałam z awokado, można dać każdy inny, czy oliwę z oliwek) oraz tymianek, posiekany koperek i pieprz. Całość zmiksowałam za pomocą blendera. Doprawiłam pastę solą do smaku, jeszcze raz zlendowałam i przełożyłam pastę do pojemnika, który przechowuję w lodówce. 

Zrobiłam pastę z fasoli z puszki, ale można zrobić ją z białej fasoli , dużego jaśka, uprzednio ugotowanej w wodzie. Standardowo można doprawić pod swój smak. Następnym razem dodam nieco mniej oleju, bo pasta dobrze się miksuje, a olej z awokado jest dość aromatyczny, więc można nieco pomniejszyć jego ilość. 100g pasty ma 107kcal oraz 3,1g białka, 5,5g tłuszczu oraz 11,3g węglowodanów. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Sałatka z jajkami i fetą.

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem.