Pizza z serka wiejskiego.

Dzisiaj podobno we Włoszech dzień pizzy, międzynarodowy przypada na 9 lutego. Bardzo lubię tradycyjną pizzę, typowe cienkie ciasto, ale bardzo często robię pizzę na bazie serka wiejskiego. Jest szybka, ma trochę mniej kalorii niż typowa pizza, dostarczy białka i jest bardzo smaczna. Bazę, zamysł przepisu zaczerpnęłam od MakroBeast, zresztą nie jeden już przepis od nich wypróbowałam i zawsze wychodziło smacznie. Dodałam swoje drobne modyfikacje i teraz ta pizza gości u nas bardzo często. 

Składniki na spód: 

- 200g serka wiejskiego

- 120g mąki pszennej

- 1 jajko 

- sól

- czosnek granulowany 

- 1 spora cebula 

Wykonanie: 

Do miski przełożyć serek wiejski, wbić jajko oraz dodać mąkę (można dodać także żytnią, pełnoziarnistą) oraz sól i czosnek granulowany (można dodać wszelakie inne przyprawy). Wszystko ręcznie wymieszać (według mnie najlepiej miesza się widelcem). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe jeszcze ciasto na bazie serka wiejskiego na blachę z papierem do pieczenia rozsmarowując je tak, by uformować okrągły spód na pizze. Jak ciężko idzie rozsmarowywanie można wspomóc się łyżką moczoną w wodzie, sprawniej wtedy idzie. Cebulę pokroić w niezbyt małe kawałki. Na rozsmarowany spód przełożyć pokrojoną cebulę. Piekarnik nastawić na 190 stopni i podpiekać spód przez 10 - 15 minut, aż się zarumieni. Na podpieczony spód zwykle rozsmarowuję ketchup lub sos pomidorowy. Na wierzch na sos można dodać dowolne składniki, ulubione dodatki wedle tego co się ma i na co ma się ochotę. Jak już umieści się na pizzy dodatki to należy ją jeszcze podpiec jakieś 5 - 10 minut. 

Często dodaję po prostu ser żółty i jakąś wędlinę: 

Powyżej także z dodatkiem pomidorków koktajlowych, obsypane tymiankiem.

Dobrze smakuje też z kawałkami kurczaka podsmażonego w przyprawie kebab gyros i z serem mozzarella w zestawie: 


Polecam również z dodatkiem wiejskiej kiełbasy i ogórka kiszonego.


A tutaj wersja bez ketchupu, zamiast ketchupu sos czosnkowy zrobiony z jogurtu oraz dodatek fety i pomidorów.


Na pizzę można dać wszystko co się tylko zechce, na co ma się "smaka" . Super wychodzi z podsmażonymi pieczarkami, można dać kukurydzę, czego tylko dusza zapragnie, można poszaleć w wyborze. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Chleb z białego sera twarogowego.