Pizza z serka wiejskiego.
Dzisiaj podobno we Włoszech dzień pizzy, międzynarodowy przypada na 9 lutego. Bardzo lubię tradycyjną pizzę, typowe cienkie ciasto, ale bardzo często robię pizzę na bazie serka wiejskiego. Jest szybka, ma trochę mniej kalorii niż typowa pizza, dostarczy białka i jest bardzo smaczna. Bazę, zamysł przepisu zaczerpnęłam od MakroBeast, zresztą nie jeden już przepis od nich wypróbowałam i zawsze wychodziło smacznie. Dodałam swoje drobne modyfikacje i teraz ta pizza gości u nas bardzo często.
Składniki na spód:
- 200g serka wiejskiego
- 120g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- czosnek granulowany
- 1 spora cebula
Wykonanie:
Do miski przełożyć serek wiejski, wbić jajko oraz dodać mąkę (można dodać także żytnią, pełnoziarnistą) oraz sól i czosnek granulowany (można dodać wszelakie inne przyprawy). Wszystko ręcznie wymieszać (według mnie najlepiej miesza się widelcem). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe jeszcze ciasto na bazie serka wiejskiego na blachę z papierem do pieczenia rozsmarowując je tak, by uformować okrągły spód na pizze. Jak ciężko idzie rozsmarowywanie można wspomóc się łyżką moczoną w wodzie, sprawniej wtedy idzie. Cebulę pokroić w niezbyt małe kawałki. Na rozsmarowany spód przełożyć pokrojoną cebulę. Piekarnik nastawić na 190 stopni i podpiekać spód przez 10 - 15 minut, aż się zarumieni. Na podpieczony spód zwykle rozsmarowuję ketchup lub sos pomidorowy. Na wierzch na sos można dodać dowolne składniki, ulubione dodatki wedle tego co się ma i na co ma się ochotę. Jak już umieści się na pizzy dodatki to należy ją jeszcze podpiec jakieś 5 - 10 minut.
Często dodaję po prostu ser żółty i jakąś wędlinę:
Powyżej także z dodatkiem pomidorków koktajlowych, obsypane tymiankiem.
Dobrze smakuje też z kawałkami kurczaka podsmażonego w przyprawie kebab gyros i z serem mozzarella w zestawie:
Komentarze
Prześlij komentarz