Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Bardzo fajna opcja na sycący posiłek. Szybko, prosto i przyjemnie w smaku.


Składniki:

- pół dużej cukinii

- 8 jajek

- 70g mozzarelli

- 50g fety

- 2 łyżki oleju

- sól 

- pieprz czarny mielony

- suszona cebula

- zioła prowansalskie

Wykonanie: 

Blaszkę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię w miarę cienko pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć cukinię do blaszki. Skropić cukinię olejem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Dodać do jajek przyprawy (sól -minimalnie, z solą nie ma co szaleć, bo feta jest słona, można nawet sól pominąć i dodać więcej ziół, pieprz, cebulkę i zioła prowansalskie, można dodać swoje ulubione przyprawy). Jajka przelać na cukinię tak, by masa jajeczna w miarę równomiernie rozlała się po całej blaszce. Na wierzch cukinii z masą jajeczną zetrzeć mozzarellę na grubych oczkach (użyłam takiej z bloku, z kawałka, nie tej z woreczka z zalewą) i ułożyć kawałeczki fety. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 45 - 60 minut, aż jajka się zetną.

Wyszła tak jakby zapiekanka, pieczony omlet. Wygodnie, dobrze się kroi, jest wyraziste w smaku. Można jeść samą, czy z ulubionymi dodatkami (z ketchupem 😜). Zrobiłam do tego dip czosnkowy, który dobrze się tu zgrał.

Komentarze

  1. Ooo, czemuż ja jeszcze nie czytałam tej propozycji? Toż to superancki zapiekany omlecik!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.