Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.
Bardzo fajna opcja na sycący posiłek. Szybko, prosto i przyjemnie w smaku.
Składniki:
- pół dużej cukinii
- 8 jajek
- 70g mozzarelli
- 50g fety
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszona cebula
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Blaszkę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię w miarę cienko pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć cukinię do blaszki. Skropić cukinię olejem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Dodać do jajek przyprawy (sól -minimalnie, z solą nie ma co szaleć, bo feta jest słona, można nawet sól pominąć i dodać więcej ziół, pieprz, cebulkę i zioła prowansalskie, można dodać swoje ulubione przyprawy). Jajka przelać na cukinię tak, by masa jajeczna w miarę równomiernie rozlała się po całej blaszce. Na wierzch cukinii z masą jajeczną zetrzeć mozzarellę na grubych oczkach (użyłam takiej z bloku, z kawałka, nie tej z woreczka z zalewą) i ułożyć kawałeczki fety. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 45 - 60 minut, aż jajka się zetną.
Wyszła tak jakby zapiekanka, pieczony omlet. Wygodnie, dobrze się kroi, jest wyraziste w smaku. Można jeść samą, czy z ulubionymi dodatkami (z ketchupem 😜). Zrobiłam do tego dip czosnkowy, który dobrze się tu zgrał.
Ooo, czemuż ja jeszcze nie czytałam tej propozycji? Toż to superancki zapiekany omlecik!
OdpowiedzUsuń