Biały blok z żurawiną i słonymi orzeszkami.
Robiłam kiedyś biały blok na bazie odżywki białkowej. Tym razem biały blok typowo na mleku w proszku, a z drugiej strony może mniej typowo, bo bez kakao. Na dworze biało to i blok biały.
Składniki:
- 200g masła
- 350g mleka w proszku
- 150ml mleka
- 250g cukru
- 10g cukru waniliowego
- 100g herbatników
- 100g żurawiny
- 100g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Na samym początku rozkruszyłam herbatniki. W garnuszku podgrzałam mleko z dodatkiem masła oraz białego i waniliowego cukru. Wszystko podgrzewałam na małym ogniu, aż masło się rozpuściło i wszystkie składniki połączyły. Zmniejszyłam moc kuchenki i do jednolitej gorącej masy wsypałam mleko w proszku i dokładnie wszystko wymieszałam posiłkując się rózgą. Zgasiłam kuchenkę i do całości dodałam poruszone herbatniki, żurawinę i słone orzeszki ziemne. Wszystko przemieszałam i masę na blok przełożyłam do ceramicznego naczynia i wygładziłam. Po wystygnięciu przełożyłam naczynie z blokiem do lodówki.
Blok bardzo wygodnie się kroi. To dobre zastępstwo dla białej czekolady i to takiej solidnie nafaszerowanej. Orzeszki dają fajny słony posmak.
A w piątek piekłam również ciasto kukurydziane - w stylu babki. Ciasto robiłam z tego przepisu:https://zkuchnianapienku.blogspot.com/2023/09/ciasto-kukurydziano-jogurtowe-z-gruszka.html?m=1
Ciasto jest bezglutenowe, nie ma w składzie ani masła, ani oleju, jest dosłodzone erytrytolem, więc takie bardzo fit ;).
Komentarze
Prześlij komentarz