Ciasto kukurydziano - jogurtowe z gruszką.
Żeby nie było, że tylko piekę serniki. Ale fakt najczęściej produkuję serniki, bo są syte, zaspokajają ochotę na słodkie i mają często dużo mniej kalorii, zwłaszcza, jak wykorzysta się do nich erytrytol. Chociaż tak szczerze to najbardziej uwielbiam ciasto kruche w każdym wydaniu.
Składniki:
- 150g mąki kukurydzianej
- 200g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 100g erytrytolu (można dodać więcej lub mniej według smaku)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- imbir mielony
- 3 nieduże gruszki
- trochę masła i bułki tartej do wysmarowania i obsypania blaszki
Wykonanie:
Jajka wbić do miski i zmiksować z erytrytolem (można dodać inne slodzidło). Następnie dodać pozostałe składniki (mąkę kukurydzianą, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i imbir -kilka szczypt) i wszystko razem zmiksować. Niedużą blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać surową masę na ciasto do blaszki. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć gruszki na wierzch ciasta. Piekarnik nastawić na 170 stopni, wstawić blaszkę z surowymi jeszcze ciastem. Piec ciasto około 35 - 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
Takie ciasto można przygotować z dowolnymi owocami, u mnie tym razem padło na gruszki. Ilość erytrytolu można regulować wedle uznania zwiększając lub zmniejszając. Ciasto można też upiec przy użyciu papieru do pieczenia zamiast obsypywać bułką tartą.
Komentarze
Prześlij komentarz