Sałatka z fetą i oliwkami z rzepakowym olejem.

Dzisiaj stawiam na mało skomplikowane przygotowywanie posiłków, szybko i smacznie, bo niestety dopadło nas jesienne przeziębienie, chociaż i tak nie mogę narzekać, bo długo się trzymaliśmy, mam nadzieję, że czosnek, miód, cytryna plus niestety też i mniej już naturalnie inhalator zadziała i szybko wrócimy do formy. W ramach obiadowego dodatku dzisiaj sałatka z fetą, a na obiad kluchy z mielonym z indyka w sosie pomidorowym.


Składniki: 

- opakowanie miksu sałat
- 1 spory pomidor 
- pół ogórka szklarniowego
- 80g zielonych oliwek 
- 100g fety
- koperek 
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
-  czosnek granulowany
- pieprz czarny mielony

Wykonanie: 

Miks sałat przełożyć do miski. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w pół plasterki i ułożyć na sałacie (nie odbierałam ogórka, ale jeśli ktoś woli to oczywiście może obrać). Oliwki odsączyć z zalewy i przełożyć do reszty składników (dodałam oliwki nadziewane pastą paprykową, ale można wykorzystać swoje ulubione). Na wierzch wszystkich warzyw przełożyłam fetę (tym razem miałam fetę już w pokrojonych kosteczkach, ale często korzystam z tej w kawałku krojąc ją, krusząc na sałatkę). W kubeczku zmieszałam olej z wodą, koperkiem (miałam mrożony, można podmienić na świeży lub suszony), granulowanym czosnkiem i szczyptą pieprzu. Polałam sałatkę zrobionym "sosikiem". Najlepiej wymieszać przed jedzeniem. Nie dodawałam już soli, feta zapewnia odpowiednie dosolenie. 

Wyszło i zdrowo i smacznie i przyjemnie kolorowo.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.