Oponki pieczone na skyrze z czerwoną porzeczką.

Robiłam kiedyś niemal identyczne pieczone oponki, z tym, że na skyrze naturalnym i wtedy nie dodawałam do nich owoców tylko z wierzchu polałam je czekoladą. Tym razem dodatkiem do pieczonych oponek są czerwone porzeczki z ogródka. Ja do oponek dodałam erytrytol do posłodzenia dzięki czemu jedno kółeczko ma tylko 80 kcal. Ale można dodać zwykły cukier, jeśli ktoś nie przepada za erytrytolem, z tym,że podskoczy też kaloryka. 

Składniki:

- 150g skyra waniliowego

- 160g mąki pszennej 

- 80g erytrytolu 

- 2 jajka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- 80ml mleka 2% tłuszczu 

- olej 

- ok. 100g czerwonej porzeczki 

Wykonanie: 

Wszystkie składniki oprócz oleju i porzeczek umieszczam w jednej misce i mieszam ze sobą. Silikonową formę do pieczenia oponek / donatów popsikałam olejem (można też wysmarować olejem na przykład za pomocą pędzelka). Na dół każdego otworu nasypałam po trochę porzeczek. Na wierzch porzeczek wylałam surowe ciasto (ta nie do pełna, bo całkiem sporo wyrasta). Na wierzch wylanego ciasta też posypałam jeszcze nieco porzeczek. Wstawiłam oponki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam przez około 20 - 25 minut do tak zwanego suchego patyczka. 

Robiłam też donaty pieczonego z tego samego przepisu z dodatkiem wiśni i też super smakowały, kwaskowate owoce fajnie przełamują słodycz. Nadadzą się też borówki, a właściwie to każdy owoc, który się lubi. Można też udekorować oponki dowolnym dodatkiem z wierzchu. My zjadaliśmy same, niewiele kalorii, a fajna słodkość.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem.

Jabłka z budyniem zapiekane pod kruszonką.