Galaretkowy śmietanowiec.
Lato nas rozpieszcza wyczekanym ciepełkiem. Dzień wolny, świąteczny, upał, więc w ramach szybkiej i lekkiej słodkości wleciał prościutki deser na bazie galaretek.
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 180g śmietany 18%
- 950ml wody
- 3 łyżki erytrytolu
Wykonanie:
Galaretkę pomarańczową i malinową zrobiłam sobie dzień wcześniej na noc. Każdą z galaretek umieściłam w osobnym głębokim talerzu i zalałam szklanką (250ml) wrzątku. Talerze z nieco ostygniętą galaretką przeniosłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zesztywniała. Na drugi dzień dwie galaretki cytrynowe rozpuscilam w niecałym 0,5 litrze (450ml dokładniej) i odstawiłam do ostygnięcia. Jak cytrynowa galaretka była chłodna, ale jeszcze nie tężejącą zmiksowałam ją ze śmietaną i erytrytolem (można zamienić na cukier puder). Wcześniej przygotowaną galaretkę malinową i pomarańczową wyjęłam z lodówki i pokroiłam na mniejsze kawałeczki, różnej wielkości kosteczki. Wrzuciłam pokrojone galaretki do śmietanowo - cytrynowej masy i wszystko delikatnie przemieszałam. Przelałam całość do szklanego pojemnika i odstawiłam do lodówki, żeby się porządnie zwarło.
Deser ładnie się kroi, porcjuje. Można użyć dowolnych galaretek. Następnym razem na spód wyłożę biszkopty. Aplikacja wyliczyła, że w 100g jest 95kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz