Galaretkowy śmietanowiec.

Lato nas rozpieszcza wyczekanym ciepełkiem. Dzień wolny, świąteczny, upał, więc w ramach szybkiej i lekkiej słodkości wleciał prościutki deser na bazie galaretek. 

Składniki: 

- 2 galaretki cytrynowe 

- 1 galaretka malinowa 

- 1 galaretka pomarańczowa 

- 180g śmietany 18% 

- 950ml wody 

- 3 łyżki erytrytolu

Wykonanie: 

Galaretkę pomarańczową i malinową zrobiłam sobie dzień wcześniej na noc. Każdą z galaretek umieściłam w osobnym głębokim talerzu i zalałam szklanką (250ml) wrzątku. Talerze z nieco ostygniętą galaretką przeniosłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zesztywniała. Na drugi dzień dwie galaretki cytrynowe rozpuscilam w niecałym 0,5 litrze (450ml dokładniej) i odstawiłam do ostygnięcia. Jak cytrynowa galaretka była chłodna, ale jeszcze nie tężejącą zmiksowałam ją ze śmietaną i erytrytolem (można zamienić na cukier puder). Wcześniej przygotowaną galaretkę malinową i pomarańczową wyjęłam z lodówki i pokroiłam na mniejsze kawałeczki, różnej wielkości kosteczki. Wrzuciłam pokrojone galaretki do śmietanowo - cytrynowej masy i wszystko delikatnie przemieszałam. Przelałam całość do szklanego pojemnika i odstawiłam do lodówki, żeby się porządnie zwarło. 

Deser ładnie się kroi, porcjuje. Można użyć dowolnych galaretek. Następnym razem na spód wyłożę biszkopty. Aplikacja wyliczyła, że w 100g jest 95kcal. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem.

Jabłka z budyniem zapiekane pod kruszonką.