Jajka na warzywnym miksie z ogórka,

Na szybko i lekko, sałatkowa przekąska robiona w okresie świątecznym, w czasie wielkanocnym (czyli dawno), pomysł podpatrzony na stronie mniammniam.com, autor przepisu nazwał tę propozycję jajkami na sosie wiosennym. Ale takie jajcuzy można zajadać nie tylko z tytułu świąt silnie związanych z jajkowymi propozycjami.


Składniki: 

- 3 jajka
- 80g rzodkiewki
- 150g ogórka (szklarniowego)
- pół puszki kukurydzy konserwowej 
- szczypiorek (dałam sporo, ale można dać wedle uznania
- pół pęczka koperku 
- łyżka jogurtu greckiego 
- łyżka majonezu 
- sól 
- pieprz czarny mielony 

Wykonanie: 

Jajka ugotować na twardo. Jak ostygną to pozbawić je skorupek. Oczyszczonego ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę i dodać do nich odsączoną z zalewy kukurydzę. Szczypiorek i koperek posiekać. Dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać jogurt (użyłam greckiego) i majonez. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku (można też użyć innych ulubionych przypraw). Miks warzyw z jogurtem i majonezem przełożyć do naczynia. Na wierzch takiej a'la sałatki ułożyć pokrojone na połówki jajka. Wierzch jajek można posypać pokrojonym szczypiorkiem (co też uczyniłam). 

Komentarze

  1. Takie jajeczka (a robiłam podobne) po prostu nęcą świeżością i można się nimi opychać (niemal) bezkarnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem.

Jabłka z budyniem zapiekane pod kruszonką.