Surówka marchewka, ogórek
Tak na szybko, ale bardzo kolorowo i zdrowo sałatka/ surówka podpatrzona u Sylwii Zając na koncie: zesmakiemnaty na tiktoku.
Składniki:
- 150g rzodkiewki
- 190g ogórka szklarniowego
- 110g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- puszka kukurydzy konserwowej
- koperek świeży ( 16g)
- sok z cytryny (1,5 łyżki)
- 30g musztardy (użyłam miodowej)
- 113g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Oczyszczoną marchewkę starałam na tarce na grubych oczkach i przełożyłam do miski, ogórka (nie odbierałam ogórka ze skórki) również starałam na tarce na grubych oczkach i dodałam do marchewki. Umytą i oddzieloną od liści rzodkiewkę pokroiłam w plasterki i dodałam do marchewki i ogórka. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i przełożyłam do pozostałych warzyw. Rozdrobniłam czosnek i posiekałam koperek, przełożyłam oba składniki do warzyw w misce. Do całości dodałam musztardę (można dać swój upodobany rodzaj) , jogurt naturalny (można dać grecki lub śmietanę) i sok z cytryny (na drugi raz dam trochę mniej, bo troszkę za bardzo rozwodniło surówkę). Wszystko wymieszałam soląc i przyprawiając pierzem do smaku.
Do surówki można dodać ulubione przyprawy. Wyliczyłam kalorykę surówki, w 100g - 54 kcal. Surówka jest smaczna sama, jak i fajnie zestawia się z ulubionym posiłkiem. Surówkę można przygotować po swojemu modyfikując jej proporcje, zmienić ilość warstw czy dodatków.
Bardzo kolorowa i apetyczna, a musztarda miodowa dodała fajnego smaczku :-)
OdpowiedzUsuń