Surówka marchewka, ogórek

Tak na szybko, ale bardzo kolorowo i zdrowo sałatka/ surówka podpatrzona u Sylwii Zając na koncie: zesmakiemnaty na tiktoku. 

Składniki: 

- 150g rzodkiewki

- 190g ogórka szklarniowego 

- 110g marchwi 

- 1 ząbek czosnku 

- puszka kukurydzy konserwowej

- koperek świeży ( 16g)

- sok z cytryny (1,5 łyżki) 

- 30g musztardy (użyłam miodowej)

- 113g jogurtu naturalnego 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

Wykonanie: 

Oczyszczoną marchewkę starałam na tarce na grubych oczkach i przełożyłam do miski, ogórka (nie odbierałam ogórka ze skórki) również starałam na tarce na grubych oczkach i dodałam do marchewki. Umytą i oddzieloną od liści rzodkiewkę pokroiłam w plasterki i dodałam do marchewki i ogórka. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i przełożyłam do pozostałych warzyw. Rozdrobniłam czosnek i posiekałam koperek, przełożyłam oba składniki do warzyw w misce. Do całości dodałam musztardę (można dać swój upodobany rodzaj) , jogurt naturalny (można dać grecki lub śmietanę) i sok z cytryny (na drugi raz dam trochę mniej, bo troszkę za bardzo rozwodniło surówkę). Wszystko wymieszałam soląc i przyprawiając pierzem do smaku. 

Do surówki można dodać ulubione przyprawy. Wyliczyłam kalorykę surówki, w 100g - 54 kcal. Surówka jest smaczna sama, jak i fajnie zestawia się z ulubionym posiłkiem. Surówkę można przygotować po swojemu modyfikując jej proporcje, zmienić ilość warstw czy dodatków.

Komentarze

  1. Bardzo kolorowa i apetyczna, a musztarda miodowa dodała fajnego smaczku :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków z majonezem.