Pieczone placki z awokado i serka wiejskiego.
Druga wersja na pieczone, wytrawne placki na bazie awokado jest mniej kaloryczna i równie smaczna. Przepis wypatrzyłam na tiktoku na koncie Misja_Beata.
Składniki:
- 1 awokado
- 200g serka wiejskiego
- 1 jajko M
- sól
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 5g czarnuszki
Wykonanie:
Awokado wydrążyłam ze skórki i pozbawiłam pestki. Przełożyłam awokado do miski. Do awokado wbiłam jajko, dodałam serek wiejski oraz przyprawy (można doprawić po swojemu, ja postawiłam na sól, czosnek granulowany i oregano). Wszystko zmiksowałam blenderem. Blachę piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Nakładałam na papier porcje masy z awokado formując placki. Uformowane placki po wierzchu posypywałam czarnuszką (można też dać sezam, mak, czy całkiem zrezygnować z dodatku). Piekłam placki w temperaturze 180 stopni przez ponad 20 minut do momentu, aż placki się nie zwarły i zarumieniły od spodu.
Wyszło mi 6 placków. Każdy z nich ma około 87 kcal oraz 5g białka, 6g tłuszczu i 3g węglowodanów. Zarówno te placki, jak i poprzednie z awokado i sera mozzarella, smaczne są same, z wszelakimi dodatkami, czy też mogą być zamiennikiem pieczywa i można traktować je jako podstawa do ulubionych kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz