Pieczone placki z awokado i mozzarelli.
Ostatnio testowałam dwa przepisy na pieczone placki z awokado, ten zawitał jako pierwszy, jest z dodatkiem sera mozzarella. Ciężko mi odnieść się do źródła przepisu, bo widziałam go na tylu stronach, kanałach, że ciężko mi wskazać, kto podał go jako pierwszy, wymyślił.
Składniki:
- 1 awokado
- 150g sera mozzarella z bloku, kawałka
- 2 jajka M
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- sól
Wykonanie:
Awokado pozbawiłam pestki i skórki i przełożyłam do miski. Wydowiedziałam się, że podgrzane awokado łatwiej daje się rozgnieść widelcem, więc podgrzałam miskę z awokado chwilę w mikrofalówce. Awokado rozgniotłam na papkę, dodałam do niego startą na tarce (na grubych oczkach) mozzarellę, wbiłam jajka oraz dodałam sól oraz czosnek granulowany i suszoną pietruszkę (można dodać swoje ulubione przyprawy). Wszystko ręcznie wymieszałam. Blachę piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Nakładałam na blachę masę z awokado formując placki. Piekłam placki w temperaturze 200 stopni trochę ponad 20 minut.
Wyszło mi 5 dużych placków. Przeliczyłam kalorykę, jeden placek ma około 166kcal i 11g białka, 12,6g tłuszczu oraz 4,9g węglowodanów.
Komentarze
Prześlij komentarz