Szarlotka na mące kukurydzianej i ziemniaczanej.
Coś do kawy na szybko i trochę mniej kalorycznie niż może miałaby tradycyjna szarlotka, która też jest cudnie smaczna. Wersja bezglutenowa zapewne będzie lepszą opcją dla tych, którzy niezbyt dobrze reagują na wypieki glutenowe, z dodatkiem mąki pszennej. Ja tę szarlotkę robiłam z dodatkiem erytrytolu, ale można dać zwykły cukier. Przepis na szarlotkę wypatrzyłam na blogu www.zdrowomaniak.pl .
Składniki:
- 200g mąki ziemniaczanej
- 200g mąki kukurydzianej
- 200g masła
- 170g erytrytolu plus odrobinę do jabłek
- 6 średnich jabłek (700g po obraniu)
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Z obu mąk, masła i erytrytolu zagniotłam jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie nierówne części - jedna 2/3 całości i druga 1/3 całości. Średniej wielkości tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Spód tortownicy wylepiłam większą częścią ciasta, mniejszą część przełożyłam na chwilę do lodówki. Tortownicę z wylepionym spodem przełożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekałam około 15 minut. W tym czasie przygotowałam jabłka, które obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam na mniejsze kawałki. Poddusiłam jabłka w garnuszku na niedużej temperaturze często mieszając i dodając do jabłek cynamon i trochę erytrytolu wedle smaku. Podpieczony spod wyjęłam z piekarnika i wyłożyłam na niego podduszone jabłka. Na wierzch jabłek wyłożyłam resztę zagniecionego ciasta, mniejszą część wyjętą z lodówki. Tortownicę z ciastem przełożyłam z powrotem do piekarnika i piekłam całość nadal w temperaturze 180 stopni jeszcze przez niecałą godzinkę.
Ja znam szarlotki na mące ziemniaczanej (akurat pół na pół z pszenną) i wiem, że takie ciasto jest bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuń