Sałatka wędlina, por i papryką.

Sałatka z trzech bazowych składników plus przyprawy i coś "do zabielania'?". Fajna, co syta i wyrazista i bardzo szybka w przygotowaniu. Źródło przepisu : tiktok, z konta Szefowa kuchni.

Składniki: 

- 280g papryki 

- 100g por

- 144g wędlina (drobiowa z majerankiem)

- 7g oliwy z oliwek 

- 4 łyżki (80g) jogurtu greckiego light 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

- zioła prowansalskie 

Wykonanie: 

Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją. Oczyszczonego pora również rozdrobnić. Wędlinę zetrzeć na tarce na grubych oczkach (można pokroić nożem). Przełożyć paprykę, pora i wędlinę do miski, dodać do niej oliwę z oliwek i jogurt (ja dałam grecki light, ale można dać naturalny). Do wszystkiego dosypać zioła prowansalskie, całość wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. 

Do sałatki można użyć dowolnej wędliny, można też doprawić ją po swojemu ulubionymi przyprawami. Następnym razem zrobię bez dodatku oleju z samym majonezem, myślę, że będzie smakować równie dobrze, a można zaoszczędzić nieco kalorii. Chociaż ogólnie sałatka jest mało kaloryczna, w 100g - 57 kcal oraz 4,3g białka, 2,1g tłuszczu oraz 5,8g węglowodanów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków z majonezem.