Pasta z awokado, jajek i tuńczyka.

Wczoraj było awokado w opcji na słodko, dzisiaj wersja na wytrawnie w formie pasty z dodatkiem jajek i tuńczyka. Fajna jako dodatek do pieczywa, wszelakich płatów, słonych pochrupanek, warzyw.


Składniki: 

- 1 awokado (140g)

- 5 jajek

- puszka tuńczyka w sosie własnym 

- 40g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)

- 1 czerwona cebulka (80g)

- pietruszka suszona 

- koperek suszony 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

Wykonanie: 

Jajka ugotować na twardo. Jak ostygły obrałam je i przełożyłam do miski. Dodałam do nich odsączonego tuńczyka i pozbawione pestki i skóry awokado oraz jogurt naturalny. Umieszczone razem składniki zblendowałam. Cebulę pokroiłam na mniejsze kawałki (niezbyt starannie, na niezbyt małe 🫣). Dodałam cebulkę do zmiksowanej pasty, dostałam także suszoną pietruszkę i koperek (miałam dodać świeży ale prosiaczkowe kudłate ziemniaki zjadły 😉). Wszystko wymieszałam już ręcznie doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Pasta jest wyrazista w smaku, można doprawić ją po swojemu. W 100g pasty jest 119 kcal oraz 10,3g białka, 7,4g tłuszczu i 3,3g węglowodanów. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków z majonezem.