Pasta z awokado, jajek i tuńczyka.
Wczoraj było awokado w opcji na słodko, dzisiaj wersja na wytrawnie w formie pasty z dodatkiem jajek i tuńczyka. Fajna jako dodatek do pieczywa, wszelakich płatów, słonych pochrupanek, warzyw.
Składniki:
- 1 awokado (140g)
- 5 jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 40g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
- 1 czerwona cebulka (80g)
- pietruszka suszona
- koperek suszony
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Jak ostygły obrałam je i przełożyłam do miski. Dodałam do nich odsączonego tuńczyka i pozbawione pestki i skóry awokado oraz jogurt naturalny. Umieszczone razem składniki zblendowałam. Cebulę pokroiłam na mniejsze kawałki (niezbyt starannie, na niezbyt małe 🫣). Dodałam cebulkę do zmiksowanej pasty, dostałam także suszoną pietruszkę i koperek (miałam dodać świeży ale prosiaczkowe kudłate ziemniaki zjadły 😉). Wszystko wymieszałam już ręcznie doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Pasta jest wyrazista w smaku, można doprawić ją po swojemu. W 100g pasty jest 119 kcal oraz 10,3g białka, 7,4g tłuszczu i 3,3g węglowodanów.
Komentarze
Prześlij komentarz