Sałatka z pieczarek, jajek i pora.

Tak na szybko sałatka w ramach sensownego wykorzystania pieczarek, które pozostały po zrobieniu innego jedzenia.


Składniki: 

- 400g pieczarek 

- 4 jajka 

- 1 puszka zielonego groszku 

- kawałek pora  

- majonez 

- masło 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

- czosnek granulowany 

- tymianek suszony 

Wykonanie: 

Oczyszczone pieczarki pokroiłam i podsmażyłam je na niewielkiej ilości masła (można też na oleju). W trakcie podsmażania pieczarek doprawiłam je do smaku, osoliłam, obsypałam szczyptą pieprzu oraz dodałam wedle siebie czosnek granulowany i suszony tymianek (można przyprawić po swojemu). Jajka ugotowałam na twardo. Jak jajka przestygły pokroiłam je na mniejsze kawałki. Do pokrojonych jajek dodałam podsmażone pieczarki, pokrojonego pora i odsączony z zalewy groszek. Do wszystkich umieszczonych razem składników dodałam majonez. Wszystko wymieszałam i doprawiłam sałatkę solą i pieprzem do smaku. 

Dobrze jest dać sałatce chwilę, żeby się przegryzła. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.