Sałatka z pieczarek, jajek i pora.
Tak na szybko sałatka w ramach sensownego wykorzystania pieczarek, które pozostały po zrobieniu innego jedzenia.
Składniki:
- 400g pieczarek
- 4 jajka
- 1 puszka zielonego groszku
- kawałek pora
- majonez
- masło
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- tymianek suszony
Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki pokroiłam i podsmażyłam je na niewielkiej ilości masła (można też na oleju). W trakcie podsmażania pieczarek doprawiłam je do smaku, osoliłam, obsypałam szczyptą pieprzu oraz dodałam wedle siebie czosnek granulowany i suszony tymianek (można przyprawić po swojemu). Jajka ugotowałam na twardo. Jak jajka przestygły pokroiłam je na mniejsze kawałki. Do pokrojonych jajek dodałam podsmażone pieczarki, pokrojonego pora i odsączony z zalewy groszek. Do wszystkich umieszczonych razem składników dodałam majonez. Wszystko wymieszałam i doprawiłam sałatkę solą i pieprzem do smaku.
Dobrze jest dać sałatce chwilę, żeby się przegryzła.
Komentarze
Prześlij komentarz