Papryka zapiekana z jajkiem.

Takie papryki to super przekąska, chociaż są na tyle syte, że mogą być traktowane jako posiłek. Jajko zapiekane w papryce to smaczna i szybka opcja. Można sobie dorzucić do papryki dowolne dodatki, ja dodałam fetę, oliwki zielone i pomidorki koktajlowe. Pomysł podrzucił mi Mąż, a sam przepis wyhaczył na tiktoku na koncie byketo.

Składniki: 

- 4 papryki (400g)

- sera feta ( 61g)

- oliwki zielone (31g)

- pomidorki koktajlowe (40g)

- 4 jajka (M)

- 5g koperku suszonego

- czosnek granulowany 

- sól 

Wykonanie: 

Papryki przekroiłam na pół,usunęłam środek z nasieniem i od wewnątrz oprószyłam je granulowanym czosnkiem. Do każdej z papryk przełożyłam trochę fety, po 2,3 oliwki i przepołowione pomidorki koktajlowe. Następnie do każdej połowy papryki wbiłam po jednym jajku. Wierzch papryk z jajkami oprószyłam szczyptą soli i odrobiną suszonego koperku. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Wstawiłam papryki do piekarnika (podkładając pod nie papier do pieczenia na blaszkę) i zapiekałam je, aż jajka się ścięły i papryki zmiękły, czyli trochę ponad pół godziny. 

Do takich papryk można dodać inne swoje ulubione składniki, można też doprawić po swojemu. Robiliśmy te papryki również z mozzarellą zamiast fety i też było smacznie. 

Każda połówka z przygotowanych przeze mnie papryk ma 151kcal oraz 10,6g białka, 9g tłuszczu i 7,8 węglowodanów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.