Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami.
Kolejny w moim mniemaniu fajny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Jedzenie podpiekane w piekarniku, wyraźne w smaku. Przepis podpatrzyłam na tiktoku na koncie gatim_zi_de_zi i standardowo zmodyfikowałam go na swój sposób wedle uznania.
Składniki:
- niecały kilogram ugotowanych ziemniaków
- 2 piersi z kurczaka
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 60g mozzarelli w kawałku, bloku
- 3 jajka
- 150ml mleka
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- tymianek suszony
Wykonanie:
Osolone, ugotowane i utłuczone ziemniaki miałam już wcześniej. Kurczaka pokroiłam w niezbyt dużą kostkę i podsmażyłam na niedużej ilości oleju obsypując go w trakcie smażenia przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. W trakcie smażenia podlewałam mięso wodą, żeby nie przywierało do patelni. Średniej wielkości tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wyłożyłam ugotowane ziemniaki i dobrze je ugniotłam, by dobrze ułożyły się na spodzie. Na wierzch ziemniaków przełożyłam podsmażonego kurczaka. Cebulę w miarę drobno pokroiłam i podsmażyłam na odrobinie oleju, do podsmażonej cebuli dodałam oczyszczone i pokrojone pieczarki. Wszystko razem podsmażałam dodając w trakcie smażenia przyprawy (czosnek granulowany, tymianek oraz sól i pieprz do smaku) oraz dolewając trochę wody, żeby pieczarki się nie przypaliły. Podsmażone z cebulą pieczarki przełożyłam do tortownicy na wierzch kurczaka. Jajka rozbełtałam z mlekiem dodając do nich również szczyptę soli i pieprzu. Wylałam mleczno - jajeczną masę na wierzch wszystkich umieszczonych w tortownicy składników. Na górę starałam jeszcze mozzarellę (można dać inny ser, można też dać go większą ilość). Zapiekałam całość w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. Kroiłam jak przestygło, ładnie się porcjuje.
W bazowym przepisie zamiast mleka była śmietana i jedno jajo mniej, więcej sera oraz jeszcze podsmażony boczek. Ja zrobiłam troszkę po swojemu i było smakowicie i sycąco.
Komentarze
Prześlij komentarz