Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami.

Kolejny w moim mniemaniu fajny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Jedzenie podpiekane w piekarniku, wyraźne w smaku. Przepis podpatrzyłam na tiktoku na koncie gatim_zi_de_zi i standardowo zmodyfikowałam go na swój sposób wedle uznania. 

Składniki:

- niecały kilogram ugotowanych ziemniaków 

- 2 piersi z kurczaka 

- 500g pieczarek 

- 1 cebula 

- 60g mozzarelli w kawałku, bloku 

- 3 jajka 

- 150ml mleka 

- olej 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

- przyprawa do kurczaka 

- czosnek granulowany 

- tymianek suszony 

Wykonanie: 

Osolone, ugotowane i utłuczone ziemniaki miałam już wcześniej. Kurczaka pokroiłam w niezbyt dużą kostkę i podsmażyłam na niedużej ilości oleju obsypując go w trakcie smażenia przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. W trakcie smażenia podlewałam mięso wodą, żeby nie przywierało do patelni. Średniej wielkości tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wyłożyłam ugotowane ziemniaki i dobrze je ugniotłam, by dobrze ułożyły się na spodzie. Na wierzch ziemniaków przełożyłam podsmażonego kurczaka. Cebulę w miarę drobno pokroiłam i podsmażyłam na odrobinie oleju, do podsmażonej cebuli dodałam oczyszczone i pokrojone pieczarki. Wszystko razem podsmażałam dodając w trakcie smażenia przyprawy (czosnek granulowany, tymianek oraz sól i pieprz do smaku) oraz dolewając trochę wody, żeby pieczarki się nie przypaliły. Podsmażone z cebulą pieczarki przełożyłam do tortownicy na wierzch kurczaka. Jajka rozbełtałam z mlekiem dodając do nich również szczyptę soli i pieprzu. Wylałam mleczno - jajeczną masę na wierzch wszystkich umieszczonych w tortownicy składników. Na górę starałam jeszcze mozzarellę (można dać inny ser, można też dać go większą ilość). Zapiekałam całość w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. Kroiłam jak przestygło, ładnie się porcjuje. 

W bazowym przepisie zamiast mleka była śmietana i jedno jajo mniej, więcej sera oraz jeszcze podsmażony boczek. Ja zrobiłam troszkę po swojemu i było smakowicie i sycąco.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.