Kapuśniaczki na twarogowych spodach.

Kolejny przetestowany przepis od Makrobeast. Spody z białego sera zrobiłam według przepisu bazowego, a farsz (górę, dodatki) ogarnęłam po swojemu. 


Składniki: 

- 500g białego sera twarogowego półtłustego 
- 120g mąki pszennej 
- duża garść kiszonej kapusty 
- 5 pieczarek 
- 1 średnia cebula 
- olej 
- sól 
- pieprz czarny mielony 
- czosnek granulowany 
- słodka mielona papryka 
- kminek 

Wykonanie: 

Cebulkę w miarę drobno pokroiłam. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i zeszkliłam na nim cebulę. Do cebuli dodałam pokrojone pieczarki i kiszoną kapustę, wszystko razem podsmażałam dodając kminek, czosnek granulowany i słodką mieloną paprykę (dość sporo). W trakcie podsmażania podlewałam kapustę z cebulą i pieczarkami wodą, aby nie przywierały do patelni i żeby poddusiły się do miękkości. Podsmażone, połączone ze sobą i doprawione warzywa odstawiłam na bok. Z białego sera i mąki ze szczyptą soli zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na 8 części. Blachę piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Każdą część serowego ciasta rozpłaszczyłam na okrągły placek. Podpiekałam spody przez około 10 - 12 minut w temperaturze 185 stopni. Po tym czasie uchyliłam drzwiczki piekarnika i na wierzch każdego placka nałożyłam kapuściany dodatek. Zapiekałam wszystko jeszcze przez jakieś 10 minut w tej samej temperaturze. 


Takie kapuśniaczki fajnie smakują do barszczyku, czy z ketchupem, czy po prostu same. W oryginalnym przepisie był jeszcze dodatek mięsa z kurczaka, z którego ja zrezygnowałam chcąc, by były to bezmięsne przekąski. Autorzy przepisu deklarują, że jeden kapuśniaczek ma niecałe 150 kcal i całkiem niezłą dawkę białka, więc zjadając je można mieć poczucie sensownych kalorii. Wyszło mi 8 sztuk serowych placków z kapuścianym dodatkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.