Ciasteczka chałwowe.

Chałwowe wcale nie chałowe.  Ciasteczka, których wyszło sporo, ale do świąt nie doczekają,bo szybko znikają. Intensywnie pachną i smakują chałwą, są maślane i kruche i jeszcze bardziej nabierają kruchości będąc przetrzymywane w puszce. 

Składniki: 

- 2,5 szklanki mąki pszennej 

- 1 szklanka cukru pudru 

- 150g masła 

- 200g chałwy 

- 1 jajko 

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wykonanie: 

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia umieściłam razem w misce, dodałam do nich pokruszoną chałwę i masło oraz wbiłam jajko. Wszystkie składniki zagniotłam ręcznie na jednolitą masę. Blachę piekarnika wyścieliłam papierem do pieczenia. Brałam  trochę surowego ciasta i rozpłaszczałam je na blaszce, przykładałam do ciasta foremkę, a nadmiar ciasta wystający poza foremką odbierałam nadając w ten sposób ciasteczkom kształt gwiazdek. Piekłam ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 6 - 8 minut do zrumienienia.

Ciasteczek wyszło sporo. Można je dekorować, u nas idą bez zdobień i ich ilość zmniejsza się dość szybko co jest chyba całkiem niezłą rekomendacją dla ich smakowitości. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.