Naleśniki z ziemniaczano - twarogowym farszem.

Wytrawne naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów. To dobry patent jak znowu zostanie trochę ziemniaków z obiadu i też szybka opcja, jak się ma smaka na ruskie pierogi, a niekoniecznie jest wena na samodzielne ich lepienie. 


Składniki: 

Na naleśniki: 

- szklanka mąki pszennej z górką 

- 1,5 szklanki wody 

- 0,5 szklanki mleka 

- 1 jajko 

- sól 

- olej 

Na farsz: 

- ugotowane ziemniaki 

- kostka białego sera 

- cebula 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

- czosnek granulowany 

- olej 

Wykonanie: 

Z mąki, wody, mleka, jajka i soli przygotowałam ciasto na naleśniki. Ciasto naleśnikowe miało konsystencję rzadszej śmietany, jak za gęste można dodać wody, jak za rzadkie podsypać nieco mąki. Smażyłam naleśniki z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Usmażone naleśniki odstawiłam na bok. Cebulę pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki wymieszałam z białym serem twarogowym i podsmażoną cebulą. Doprawiłam całość solą, pieprzem i granulowany czosnkiem. Na każdy usmażony naleśnik nakładałam ziemniaczano - twarogowy farsz i zwijalam naleśniki w nieduże ruloniki, pakieciki. 

Naleśników można przygotować tyle, ile kto ma ochotę. Farszu też szykuje się tyle, ile się ma ziemniaków do wykorzystania lub ile chce się nafaszerować naleśników. Naleśniki fajnie smakują same, jak i z dowolnymi dodatkami. My jedliśmy z jogurtem naturalnym lub z ketchupem. Można także he zjadać po odsmażeniu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.