Kruche ciasto z dżemem truskawkowym.

Na szybko pod weekend do kawy, herbaty czy kubka mleka kruche ciasto z dżemem. Można wybrać dowolny, ulubiony przez siebie dżem, można też dżem zamienić na owoce choćby jabłka. 

Składniki: 

- 2,5 szklanki mąki pszennej 

- pół szklanki mąki ziemniaczanej 

- 1,5 szklanki cukru 

- 200g masła 

- 1 jajko 

- 3 łyżki jogurtu greckiego light

- łyżeczka proszku do pieczenia 

- aromat waniliowy 

- dżem truskawkowy

Wykonanie: 

Z obu mąk, cukru, masła jajka, jogurtu oraz dodatku proszku do pieczenia i aromatu waniliowego zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylepić spód blachy. Na spód wyłożyć dżem. Na wierzch dżemu poodrywałam kawałki ciasta z drugiej części tak, by ciasto przykryło cały wierzch. Wstawiłam surowe jeszcze ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam je przez niecałą godzinę, aż się ładnie zarumieniło.

Zamiast masła do ciasta czasem daje margarynę, w zależności co mam na stanie. Również zamiata jogurtu greckiego można dać jogurt naturalny lub śmietanę. Ciasto po wierzchu można posypać cukrem pudrem, ja z tego zrezygnowałam, ciasto dostarczało wystarczającej słodkości i narobiło mnóstwa zapachu podczas pieczenia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.