Ciasteczka twarogowe z jabłkiem.

Ciasteczka, które jak dla mnie bardzo dobrze pasują do jesiennej aury, gwarantują iście jesienne smaki. Przepis podpatrzyłam na Facebooku na profilu Fit przepisy od baletnicy. Ciasteczka robi się szybko, są syte, a mniej kaloryczne. 

Składniki: 

- 165g jabłka - 1 duże jabłko (waga po obraniu i pokrojeniu)

- 230g ser biały twarogowy chudy 

- 1 jajko M 

- 95g mąki pszennej 

- 50g erytrytolu

- 20g masła 

- 5g cynamonu

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie: 

Jabłko obrałam, usunęłam z niego gniazdo nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki. W misce umieściłam biały ser, mąkę, erytrytol (ilość można dostosować wedle smaku, można dać też zwykły cukier, miód, czy inne słodzidło), jajko, miękkie masło, proszek do pieczenia i cynamon. Do całości dodałam także pokrojone jabłko. Wszytko ręcznie wymieszałam. Blachę piekarnika wyścieliłam papierem do pieczenia. Na blachę kładłam trochę serowej masy z jabłkiem i spłaszczałam ją formując ciastko. Wstawiłam blachę z ciastkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ciasteczka przez około 25 - 30 minut. 

Wyszło mi 6 dużych ciastek. Jedno ciasteczko miało około 80g. Wyliczyłam kalorykę ciastek, w 100g ciastek jest 139kcal oraz 10g białka, 4g tłuszczu i 24g węglowodanów. Użyłam kostkę twarogu o gramaturze 230g, ponieważ taka mi się kupiła i nie zauważyłam od razu, że to kostka pomniejszona o 20g, normalnie będę korzystać ze standardowych 250g klinków twarogu, co pewnie nieco zmieni kalorykę i makro ciastek. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.