Pizza na spodzie twarogowym z tuńczykiem.

Często robię pizzę na serku wiejskim, to patent na szybki, domowy i dość zdrowy fast food, który przylgnął już do nas na stałe. Tym razem zrobiłam spód na białym serze twarogowym, sposób na spód podpatrzyłam u Makrobeast na Facebooku, dodatki dałam własne wedle smaku i chęci. I wyszło bardzo fajnie, na pewno i ten sposób wykonania spodu a'la pizzy będę powielać.

Składniki: 

- 250 g białego sera twarogowego chudego 

- 50g mąki pszennej 

- sól 

- przyprawa do pizzy 

- 1 nieduża cebulka 

- mozzarella w bloku, kawałku 

- tuńczyk w sosie własnym 

- groszek zielony konserwowy 

- ketchup (łagodny) 

Wykonanie: 

Do miski włożyłam twaróg (miałam chudy, można dać i półtłusty) i dosypałam odmieżoną ilość mąki. Dodałam do mąki i twarogu trochę przyprawy do pizzy i odrobinę soli. Wszytko ręcznie zagniotłam na jednolitą masę. Blachę piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Serową masę rozłożyłam na blaszce starając się uformować ją na kształt koła. Cebulę pokroiłam na niezbyt duże kawałki i ułożyłam ją na wierzchu twarogowego, surowego jeszcze spodu. Wstawiłam spód do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekałam go przez około 15 minut. Po tym czasie wysunęłam pizzę i posmarowałam podopieczny spód ketchupem. Na wierzchu ułożyłam startą na tarce mozzarellę (tą z kawałka, nie z zalewy), odsączonego tuńczyka (tak ze 2/3 puszki) i jeszcze posypałam groszkiem (gdzieś mi się fajnie smakowo zgrywa groszek z tuńczykiem). Całość wsunęłam jeszcze na 3-5 minut do piekarnika, żeby ser się rozpuścił i całość zapiekła. 

Na wierzch można dać to, na co się ma tyko ochotę, dodatki wedle własnego apetytu. Pizza dostarcza dość sporo białka, jest syta i smaczna. Do jej zrobienia nie potrzeba ani jajka, ani proszku do pieczenia. Myślę, że można też pobawić się z różnymi rodzajami mąk, następnym razem zrobię z mąką migdałową, albo kukurydzianą - będzie bezglutenowo.

Komentarze

  1. Nooo - tuńczyk i mozzarella na jakimkolwiek spodzie musi smakować znakomicie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.