Malinowe muffinki z kolorową posypką.
Słodkości na szybko, z dodatkiem kończących się już swojskich malin. Niewymagające babeczki, takie trochę kombinowane, żeby zrobić coś na słodko, ekspresowo i trochę kolorowo.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki zmiksowanych malin plus trochę na wierzch
- kolorowa posypka
Wykonanie:
Suche składniki ( mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać razem. Mokre składniki (mleko, olej, jajko i zmiksowane blenderem maliny) wymieszać w osobnym naczyniu. Dodać zmieszane płynne składniki do suchych i wszystko razem ręcznie połączyć, wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać po trochę surowego ciasta do foremek (do 2/3 wysokości papilotki), a na wierzch wrzucać po 2-3 maliny i górę obsypywać kolorową posypką. Wstawić muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut do suchego patyczka.
Mój Syn stwierdził, że w niektórych muffinkach maliny tak się ułożył na środku, że z góry co niektóre babeczki wyglądają jak donaty, oponki z dziurką na pierwszy rzut oka bez dokładnego przyglądania.
Komentarze
Prześlij komentarz