Malinowe muffinki z kolorową posypką.

Słodkości na szybko, z dodatkiem kończących się już swojskich malin. Niewymagające babeczki, takie trochę kombinowane, żeby zrobić coś na słodko, ekspresowo i trochę kolorowo. 

Składniki: 

- 2 szklanki mąki 

- 2/3 szklanki cukru 

- łyżeczka proszku do pieczenia 

- pół szklanki oleju 

- 2/3 szklanki mleka 

- 1 jajko 

- 1/3 szklanki zmiksowanych malin plus trochę na wierzch 

- kolorowa posypka

Wykonanie: 

Suche składniki ( mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać razem. Mokre składniki (mleko, olej, jajko i zmiksowane blenderem maliny) wymieszać w osobnym naczyniu. Dodać zmieszane płynne składniki do suchych i wszystko razem ręcznie połączyć, wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać po trochę surowego ciasta do foremek (do 2/3 wysokości papilotki), a na wierzch wrzucać po 2-3 maliny i górę obsypywać kolorową posypką. Wstawić muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut do suchego patyczka. 

Mój Syn stwierdził, że w niektórych muffinkach maliny tak się ułożył na środku, że z góry co niektóre babeczki wyglądają jak donaty, oponki z dziurką na pierwszy rzut oka bez dokładnego przyglądania. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.