Deserek przekładany z brzoskwiniami,płatkami owsianymi i jogurtem.

Dostałam trochę swojskich brzoskwiń od Taty, część z nich zjedliśmy, ale, że to takie swojskie owocki to dość szybko zaczęły chcieć się psuć. Aby temu zapobiec naprędce zrobiłam takie desereki na małe szklaneczki. 

Składniki: 

- 330g brzoskwiń 

- erytrytol 

- 315g jogurtu naturalnego 

- 4 łyżeczki cukru 

- 10g odżywki białkowej ( o smaku białej czekolady)

- 60g płatków owsianych 

- 16g gorzkiej czekolady 

Wykonanie: 

Jogurt naturalny wymieszałam z cukrem i odżywką białkową (można pominąć, jeśli ktoś nie chce lub nie ma). Brzoskwinie pozbawiłam pestek i zmiksowałam za pomocą blendera na mus, papkę dodając do brzoskwiń erytrytol (dałam do smaku). Do każdej z czterech szklaneczek przesypałam płatki owsiane na spód. Na płatki wyłożyłam słodki jogurt (pół całej porcji rozdzieliłam na cztery małe szklanki). Na jogurt wyłożyłam zmiksowane brzoskwinie ( równomiernie rozkładając całość na cztery porcje), a na wierzch brzoskwiń rozłożyłam po równo resztę osłodzonego jogurtu naturalnego. Na wierzch każdej porcji, na górę jogurtu starałam gorzką czekoladę. Deserki włożyłam do lodówki na niedługi czas, żeby płatki owsiane mogły trochę zmięknąć pod wpływem jogurtu. 

Wyszło szybko, lekko i przyjemnie słodko. Wyliczyłam kalorykę deserów, każda z 4 porcji ma 194 kcal oraz 8g białka, 4g tłuszczu i 34g węglowodanów. Składniki rozglądałam równomiernie, odmieżając łyżeczką, żeby każda porcja była taka sama. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.