Sałatka z jajkami i fetą.

Robiąc dość często różne sałatki jakoś nigdy nie łączyłam razem i fety i jajek, zawsze była albo sałatka z jajkami, albo taka z dodatkiem fety. Ale na tiktoku na koncie Mucio Trabacho znalazłam przepis na szybką, nie wymagającą sałatkę właśnie łącząca jajka na twardo i fetę i postanowiłam przetestować wyżej wspomniane zestawienie.

Składniki: 

- 7 jajek 

- kostka sera feta 

- 1,5 pęczka szczypiorku 

- 3 ząbki czosnku 

- majonez 

- ketchup (łagodny)

- pieprz czarny mielony 

Wykonanie: 

Jajka ugotowałam na twardo. Jak wystygły obrałam je ze skorupek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam rozdrobnione jajka do miski i dodałam do nich pokrojoną fetę. Do fety i warzyw dodałam posiekany szczypiorek oraz posiekane ząbki czosnku. Do wszystkich umieszczonych w misce składników dodałam majonez i troszkę ketchupu i wszystko wymieszałam dodając na koniec w międzyczasie szczyptę pieprzu. 

Nie dodawałam już do sałatki soli, feta wystarczająco dosoliła sałatkę. Sałatka fajnie sprawdza się do grilla, ale i do innych posiłków, czy po prostu zjadana sama. Może też pełnić rolę pasty jajecznej do ulubionego pieczywa. To fajny patent na wyrazisty w smaku, nie wymagający skomplikowanych składników, szybki dodatek do posiłku/ przekąskę samą w sobie. 

A tutaj nasz nowy członek rodziny, który już ponad dwa tygodnie z nami zamieszkuje i dobrze nam ta wspólnota wychodzi. Przedstawiam Mietka.

Komentarze

  1. Nigdy nie łączyłam jajek i fety, ale jako smarowidło na pieczywo będzie super.
    P.S. Widzę, że Miecio lubi się przytulać do brody Pana ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.