Sałatka z jajkami i fetą.
Robiąc dość często różne sałatki jakoś nigdy nie łączyłam razem i fety i jajek, zawsze była albo sałatka z jajkami, albo taka z dodatkiem fety. Ale na tiktoku na koncie Mucio Trabacho znalazłam przepis na szybką, nie wymagającą sałatkę właśnie łącząca jajka na twardo i fetę i postanowiłam przetestować wyżej wspomniane zestawienie.
Składniki:
- 7 jajek
- kostka sera feta
- 1,5 pęczka szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- majonez
- ketchup (łagodny)
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Jajka ugotowałam na twardo. Jak wystygły obrałam je ze skorupek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam rozdrobnione jajka do miski i dodałam do nich pokrojoną fetę. Do fety i warzyw dodałam posiekany szczypiorek oraz posiekane ząbki czosnku. Do wszystkich umieszczonych w misce składników dodałam majonez i troszkę ketchupu i wszystko wymieszałam dodając na koniec w międzyczasie szczyptę pieprzu.
Nie dodawałam już do sałatki soli, feta wystarczająco dosoliła sałatkę. Sałatka fajnie sprawdza się do grilla, ale i do innych posiłków, czy po prostu zjadana sama. Może też pełnić rolę pasty jajecznej do ulubionego pieczywa. To fajny patent na wyrazisty w smaku, nie wymagający skomplikowanych składników, szybki dodatek do posiłku/ przekąskę samą w sobie.
A tutaj nasz nowy członek rodziny, który już ponad dwa tygodnie z nami zamieszkuje i dobrze nam ta wspólnota wychodzi. Przedstawiam Mietka.
Nigdy nie łączyłam jajek i fety, ale jako smarowidło na pieczywo będzie super.
OdpowiedzUsuńP.S. Widzę, że Miecio lubi się przytulać do brody Pana ;-)