Ciasto bananowe na żytniej mące.
Ciasto bananowe to super forma na wykorzystanie przejrzałych bananów, przepis podpatrzyłam na tiktoku na koncie dietetyk.sylwia.nowak i odrobinę go zmieniłam w tej kwestii, że zamiast pszennej mąki dałam żytnią i zamiast cukru użyłam erytrytolu.
Składniki:
- 4 banany
- 100g masła
- 2 jajka M
- 220g mąki żytniej 720
- 80g jogurtu naturalnego
- 90g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuściłam w rondelku i odstawiłam na chwilę do wystygnięcia. Jak masło było chłodniejsze do miski przełożyłam 3 banany i rozgniotłam je na papkę widelcem. Do rozgniecionych bananów dodałam rozpuszczone, chłodne masło, jogurt naturalny oraz wbiłam jajka. Wszystko przemieszałam. W osobnej misce zmieszałam mąkę z erytrytolem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli. Sypkie składniki dodałam do miski z bananami i całość ręcznie wymieszałam. Niedużą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam do blaszki surową masę na ciasto. Na wierzch ciasta ułożyłam czwartego banana, którego pokroiłam w plastry. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Ciasto jest z gatunku ciężkich, wilgotnych, bardzo sytych i serio smacznych. Wyliczyłam kalorykę i makro dla tego deseru, wyszło, że ciasto w 100g ma 200 kcal oraz 3.1g białka, 9,2g tłuszczu oraz 35,4g węglowodanów. Ilość erytrytolu można indywidualnie regulować dając go mniej lub więcej w zależności od dojrzałości bananów.
Chlebki bananowe to klasyka przy przejrzałych bananach, aczkolwiek z żytnią mąką musi być ciężki. Córka piekła z ryżową, na pewno będzie jeszcze mniej kalorycznie. Buźki!
OdpowiedzUsuń