Ciasto bananowe na żytniej mące.

Ciasto bananowe to super forma na wykorzystanie przejrzałych bananów, przepis podpatrzyłam na tiktoku na koncie dietetyk.sylwia.nowak i odrobinę go zmieniłam w tej kwestii, że zamiast pszennej mąki dałam żytnią i zamiast cukru użyłam erytrytolu. 

Składniki:

 - 4 banany 

- 100g masła 

- 2 jajka M

- 220g mąki żytniej 720

- 80g jogurtu naturalnego 

- 90g erytrytolu

- łyżeczka proszku do pieczenia 

- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 

- szczypta soli 

Wykonanie: 

Masło rozpuściłam w rondelku i odstawiłam na chwilę do wystygnięcia. Jak masło było chłodniejsze do miski przełożyłam 3 banany i rozgniotłam je na papkę widelcem. Do rozgniecionych bananów dodałam rozpuszczone, chłodne masło, jogurt naturalny oraz wbiłam jajka. Wszystko przemieszałam. W osobnej misce zmieszałam mąkę z erytrytolem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli. Sypkie składniki dodałam do miski z bananami i całość ręcznie wymieszałam. Niedużą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam do blaszki surową masę na ciasto. Na wierzch ciasta ułożyłam czwartego banana, którego pokroiłam w plastry. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 

Ciasto jest z gatunku ciężkich, wilgotnych, bardzo sytych i serio smacznych. Wyliczyłam kalorykę i makro dla tego deseru, wyszło, że ciasto w 100g ma 200 kcal oraz 3.1g białka, 9,2g tłuszczu oraz 35,4g węglowodanów.  Ilość erytrytolu można indywidualnie regulować dając go mniej lub więcej w zależności od dojrzałości bananów.

Komentarze

  1. Chlebki bananowe to klasyka przy przejrzałych bananach, aczkolwiek z żytnią mąką musi być ciężki. Córka piekła z ryżową, na pewno będzie jeszcze mniej kalorycznie. Buźki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.