Bigos z białej kapusty.

Zostało mi pół główki sporej kapusty, z której robiłam surówkę i kiełbasa, która miała być na grilla, ale się ostała, więc w obliczu posiadania takich składników długo się nie zastanawiając przygotowałam bigos zwany czasem bidżisem 😉. 

Składniki: 

- pół dużej główki białej kapusty 

- 2 laski kiełbasy z piersią indyka 

- 1 duża cebula 

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 

- olej

- koperek 

- liść laurowy 

- ziele angielskie 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

Wykonanie: 

Kapustę poszatkowałam, przełożyłam do garnka i zalałam  wodą w takiej ilości,by przykryła kapustę. Dodałam do kapusty ze 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i trochę całość posoliłam i nastawiłam na gotowanie. Gotowałam kapustę, aż zrobiła się solidnie miękka. Pod koniec gotowania kapusty cebulę pokroiłam na mniejsze kawałki, kiełbasę pokroiłam na mniejsze części. Na patelnię wlałam trochę oleju i podsmażyłam na nim cebulę, do podsmażonej cebulki dodałam pokrojoną kiełbasę i chwilę wszystko razem smażyłam. Z gotującej się kapusty odlałam nadmiar wody, który nie wyparował, a następnie dodałam do garnka z kapustą podsmażoną z cebulką kiełbasę. Wszystko razem jeszcze gotowałam od czasu do czasu mieszając dodając także w trakcie gotowania koncentrat pomidorowy i sporo posiekanego szczypiorku. Chwilę wszystko jeszcze razem gotowałam doprawiając na koniec solą i pieprzem do smaku. 

Podobno bigos najlepiej smakuje odgrzewany kolejnego dnia. Nam smakował i dziś z dodatkiem gotowanych swojskich ziemniaków. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.