Surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli.

Dzisiaj na szybko surówka a'la Coleslaw ze słodkiej, białej kapusty z marchewką i cebulą z osobistego ogrodu.

Składniki: 

- pół główki sporej białej kapusty 

- 2 duże marchewki 

- 1 cebula 

- majonez 

- cukier 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

- sok z cytryny 

Wykonanie: 

Kapustę poszatkowałam (za pomocą noża, można zetrzeć na tarce), skropiłam sokiem z cytryny, zasypałam odrobiną soli i cukru (wedle uznania). Odstawiłam kapustę (w tym czasie sobie trochę namięknie) , a wzięłam się za pozostałe warzywa. Marchewkę oskrobałam, umyłam i starałam na tarce na dużych oczkach. Cebulę w miarę drobno pokroiłam. Dodałam startą marchewkę i pokrojoną cebulę do wcześniej posiekanej kapusty. Do wszystkich warzyw dodałam majonez. Całość zamieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dobrze jest dać surowce chwilę w lodówce na "przegryzienia".

Strasznie dobrze nam ta surówka "weszła", co ją zjemy to dorabiam. Niektórzy dodają do niej także ocet, u nas obyło się bez, sok z cytryny wystarczył. Raz nie miałam już cytryny i zrobiłam bez i też wyszło smacznie.

Komentarze

  1. Hej Myszko! Trochę mnie nie było i jestem "w przeżyciu" ileś nagotowała w tym zasie! Postaram się wszystko przeczytać i skomentować :-) A co do "kolesia" (tak moja H&C nazywa tę surówkę) to można ją nieco odchudzić, dając pół-na-pół majonez z jogurtem. Zresztą sama wiesz, że trudno ją zepsuć :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.