Twarogowo - skyrowy przekładaniec z truskawkami.
Ostatnie podrygi truskawek, ale na szczęście dalej można przygotować z nimi coś smakowitego. Tym razem lekki deser, widziałam w wielu miejscach przepis na taki przekładaniec z biszkoptami i truskawkami, na tiktoku jest mnóstwo jego wersji z różnymi drobnymi modyfikacjami. Ja zrobiłam z tego co miałam w domu na stanie i z tego, co mi się dobrze smakowo według mnie komponowało.
Składniki:
- 150g truskawek
- 8 okrągłych biszkoptów (48g)
- 250g białego sera twarogowego chudego
- 150g skyra naturalnego
- 2 łyżki mleka 1,5%
- aromat migdałowy
- erytrytol
Wykonanie:
100g umytych i pozbawionych szypułek truskawek przełożyłam do pojemnika, dodałam do nich 2 łyżeczki erytrytolu (można dać ilość wedle uznania) i dolałam 2 łyżki wody i wszystko zmiksowałam blenderem. Twaróg przełożyłam do osobnej miski, dodałam do niego skyr, mleko, erytrytol (dałam 3 łyżki, ilość można regulować) oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystko wymieszałam dokładnie (ja pogniotłam widelcem, ale można blenderem). Wzięłam niedużej wielkości szklane naczynie, 4 biszkopty dokładnie wymoczyłam, obtoczyłam w zmiksowanej truskawce i wyłożyłam na spód naczynia. Na biszkopty wyłożyłam serowo - skyrową masę (połowę całości),a na nią kolejne 4 biszkopty nasączone truskawką i polałam je też zblendowaną truskawką, tym co zostało. Na biszkopty przełożyłam kolejną warstwę skyru z twarogiem. Na wierzch serowej warstwy ułożyłam pokrojone na kawałki truskawki (pozostałe 50g). Gotowy deser przełożyłam do lodówki.
Deser jest fajnie zwarty, niby lekki, a nasyci. Obliczyłam jego kalorykę, całość ma 595 kcal, białko: 72,3, tłuszcze:8, węglowodany: 109,6. 100g deseru to 88 kcal i trochę ponad 10g białka.
Pewnie, że smakowicie nasyci. Ser biały ma tyle białka, że można podać tylko zupę i tę pyszność na deser :-)
OdpowiedzUsuńPyszny deser :) uwielbiam truskawki i staram się wykorzystać sezon póki trwa :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/