Surówka z młodej marchewki z chrzanem.
Marchewkowej obróbki ciąg dalszy. Robiłam kiedyś zimą surówkę marchewkową z chrzanem, z tym, że w takiej raczej bardziej dietetycznej wersji (ze skyrem, bez majonezu) - https://zkuchnianapienku.blogspot.com/2023/12/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html?m=1. Tym razem wersja troszkę bardziej kaloryczna z majonezem i z młodą marchewką z przydomowego ogródka.
Składniki:
- marchewka
- majonez
- jogurt naturalny
- chrzan tarty ze słoiczka
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier
Wykonanie:
Ilość składników, proporcje są zależne od tego ile chcemy przygotować surówki, ile chcemy żeby jej wyszło i od naszego smaku, czy chcemy, żeby surówka była mniej lub bardziej ostra.
Marchewki oskrobałam, umyłam i starałam na tarce na dużych oczkach. Do marchewki dodałam tarty chrzan ze słoiczka (dałam sporo, żeby wyszło wyraziście, ilość chrzanu regulować wedle uznania)czubatą łyżkę majonezu i jogurt naturalny (można zamienić na śmietanę) w ilości takiej, żeby mi się to fajnie "zabieliło". Doprawić surówkę do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Surówka jest fajnym dodatkiem do obiadu, ja tam lubię ją po prostu do kanapki, czy tak zjeść trochę samej.
Komentarze
Prześlij komentarz