Sałatka jajko, kukurydza, czerwona fasolka, seler konserwowy.
Szybka sałatka na weekend. Dobra do grilla, na przekąskę i do posiłku. Ma fajny słodki posmak,który osobiście bardzo lubię, za sprawą kukurydzy i selera ze słoiczka.
Składniki:
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- słoiczek selera konserwowego
- natka pietruszki
- majonez
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Do jajek dodać odsączoną z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać także odsączony seler ze słoika. Natkę pietruszki posiekać i dodać do pozostałych składników umieszczonych w misce (nie żałowałam natki, poszło dużo). Do całości dodałam majonez i czosnek granulowany (jeśli ktoś nie przepada może pominąć, my bardzo lubimy czosnkowy akcent, więc dodałam, ale można odpuścić, albo dodać czosnek z główki, w ząbkach zamiast granulowanego). Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
A tutaj moja kudłata Starowinka i zerwana soczysta truskawa - jedna z pierwszych swojskich podebrana z krzaczka.
I taki przyjemny dla oka kwiatuszek pojawił się na podwórku. Zrobiłam "risercz" i wujek Google twierdzi, że to smółka pospolita (firletka lepka) nazwa bardzo fantazyjna i roślinka również.
Sałatka to odmiana lubianych u nas bardzo selerowych - na pewno jest pyszna! A co do pieska, to się rozrzewniłam, bo my przed Eduniem mieliśmy właśnie takusieńką samą Nukę!
OdpowiedzUsuńA ten rok jest firletkowy - u nas na łąkach są całe łany podobnej firletki poszarpanej. Buzia!