Sałatka jajko, kukurydza, czerwona fasolka, seler konserwowy.

Szybka sałatka na weekend. Dobra do grilla, na przekąskę i do posiłku. Ma fajny słodki posmak,który osobiście bardzo lubię, za sprawą kukurydzy i selera ze słoiczka.

Składniki: 

- 5 jajek

- puszka kukurydzy 

- puszka czerwonej fasoli 

- słoiczek selera konserwowego

- natka pietruszki 

- majonez 

- sól 

- pieprz ziołowy 

- czosnek granulowany (opcjonalnie)

Wykonanie: 

Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Do jajek dodać odsączoną z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać także odsączony seler ze słoika. Natkę pietruszki posiekać i dodać do pozostałych składników umieszczonych w misce (nie żałowałam natki, poszło dużo). Do całości dodałam majonez i czosnek granulowany (jeśli ktoś nie przepada może pominąć, my bardzo lubimy czosnkowy akcent, więc dodałam, ale można odpuścić, albo dodać czosnek z główki, w ząbkach zamiast granulowanego). Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

A tutaj moja kudłata Starowinka i zerwana soczysta truskawa - jedna z pierwszych swojskich podebrana z krzaczka. 

I taki przyjemny dla oka kwiatuszek pojawił się na podwórku. Zrobiłam "risercz" i wujek Google twierdzi, że to smółka pospolita (firletka lepka) nazwa bardzo fantazyjna i roślinka również.

Komentarze

  1. Sałatka to odmiana lubianych u nas bardzo selerowych - na pewno jest pyszna! A co do pieska, to się rozrzewniłam, bo my przed Eduniem mieliśmy właśnie takusieńką samą Nukę!
    A ten rok jest firletkowy - u nas na łąkach są całe łany podobnej firletki poszarpanej. Buzia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.