Owsiane ciasto bananowe z odżywką białkową.
Takie niewielkie ciacho, niewielki wypiek powstał celem ratowania samotnego banana i z chęci zjedzenia czegoś słodkiego, pieczonego mającego niewiele kalorii. Przepis podpatrzony u i_kozickaa (tiktok) i według autorki całość ma 700 kcal, 48 białka, 76 węglowodanów i 21 tłuszczy.
Składniki:
- 1 średni banan (95g)
- 2 jajka
- 80g płatków owsianych
- 30g odżywki białkowej (waniliowej)
- 75ml wody
- 50g erytrytolu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Banana przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Płatki owsiane zmieniłam na mąkę za pomocą blendera. Dodałam do banana zmielone płatki, wbiłam jajka, dolałam wodę, dodałam erytrytol (ilość wedle smaku i potrzeby), proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową (można dać dowolny smak, u mnie waniliowa, można jak ktoś nie ma lub jest przeciwny użyciu zamienić na budyń lub taką samą ilość płatków owsianych, zmieni to jednak może nie tyle bardzo kalorykę, a rozkład makro, głównie ilość białka). Wszytko wymieszałam ręcznie i przelałam masę do niedużego naczynia żaroodpornego (można użyć mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia). Gorzką czekoladę pokroiłam nożem na kawałki i posypałam nią wierzch surowego jeszcze ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ciasto około 40 minut z opcją góra dół do "suchego patyczka".
Ciasto jest super, zresztą spodziewałam się tego, banan i czekolada to zawsze zestaw, który się dobrze komponuje. Ciasto można jeść same lub na przykład z ulubionym serkiem, jogurtem, skyrem. Jeśli się chce zamiast erytrytolem można posłodzić czymś innym - miodem, zwykłym cukrem w ilości wedle swojego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz