Muffinki truskawkowe z erytrytolem.

Szybkie babeczki ze swojskimi truskawkami posłodzone erytrytolem, żeby zmniejszyć trochę ich kalorykę. 100g muffinek to 209 kcal oraz białko: 4,7, tłuszcz: 11,6, węglowodany: 38,1. Muffinek wyszło mi 13 (i nie jest to pechowa 13, zdecydowanie szczęśliwa i radochę dająca), jedna muffinka to około 169 kcal. 

Składniki: 

- 300g mąki pszennej 

- 2/3 szklanki erytrytolu 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- 100g oleju rzepakowego 

- 1 jajko M

- 250ml mleka 1,5% tłuszczu 

- aromat waniliowy  

- 200g truskawek 

Wykonanie: 

Suche składniki (mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia) wymieszać razem jednej misce. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą składniki płynne (mleko, olej, jajko i kilka kropli aromatu waniliowego). Składniki płynne przelać do sypkich i wszystko razem wymieszać - ja wymieszałam ręcznie. Blaszkę na muffinki wyłożyłam papierowymi foremkami. Nalewałam ciasto do foremek tak standartowo do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej surowej jeszcze babeczki przekładałam kawałki pokrojonych truskawek. Blaszkę z wypełnionymi ciastem foremkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam muffinki około 35 minut do tak zwanego "suchego patyczka".

Można dosłodzić babeczki zwykłym cukrem zamiast erytrytolem, będą równie smaczne, z tym, że będą dostarczać więcej kalorii. Ilość erytrytolu można sobie według siebie regulować, w zależności od tego jak słodkie chcemy muffinki. Muffinki przygotowane z dodatkiem erytrytolu będą też nieco twardsze niż te zrobione ze zwykłym cukrem, te robione na białym cukrze będą bardziej pulchne, miękkie. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.