Kruche ciasto z budyniem i truskawkami.
Przepis znalazłam przez Facebooka na "Wypieki Beaty", a, że urodzaj truskawkowy trwa w najlepsze postanowiłam zrobić to cudne ciacho w ramach weekendowej słodkości.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 200g masła
- 50g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 750ml mleka
- 5 łyżek białego cukru
- około 0,5 kg truskawek
Wykonanie:
Z mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, z zimnego masła, cukru pudru, jajka i kilku kropli aromatu waniliowego zagnieść ciasto (ja zagniotłam ręcznie, można użyć miksera/ robota). Piekarnik nastawiłam na 180 stopni w opcji grzanie góra dół. Średniej wielkości blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dół blaszki wylepiłam wykorzystując 2/3 ciasta z zagniecionej całości. Wstawiłam spód ciasta, blaszkę z wylepionym dołem do piekarnika i podpiekałam go przez 15 minut. Pozostałe zagniecione ciasto włożyłam do lodówki. W czasie jak spód się podpiekał przygotowałam budyń (budyń ugotowałam zgodnie z tym,jak podane na opakowaniu z tym, że w mniejszej ilości mleka - 750ml na dwa budynie) z dodatkiem 5 łyżek cukru. Na podpieczony spód wyłożyłam gorący jeszcze budyń. Na budyń przełożyłam umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Na wierzch budyniu z truskawkami poskubałam resztę zagniecionego ciasta, które wyjęłam z lodówki. Całe ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika z temperaturą 180 stopni i piekłam przez około 40 - 50 minut, aż góra ładnie się zarumieniła.
Upieczone ciasto odstawiłam do ostygnięcia, potem przełożyłam na trochę do lodówki. Kroiłam ciasto, aż się porządnie schłodziło, dzięki temu budyń dobrze zesztywniał i ciasto wygodnie się kroiło. Ciasto jest pyszne, maślane, waniliowe, lekkie za sprawą budyniu, takie "nie za słodkie", bardzo przyjemne w zajadaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz