Pyzy twarogowe z dżemem porzeczkowym.

Przepis podpatrzony na tiktoku na kanale zesmakiemnaty. Twarogowe pyzy, okrągłe kluchy z dodatkiem kaszy manny i z mąką pszenną w składzie, nadziane domowym dżemem porzeczkowym. Pyzy z dżemem pojawiły się u nas w ramach słodkiego obiadu, zjadaliśmy je z dodatkiem kefiru i jogurtu naturalnego. 

Składniki: 

- 500g białego sera twarogowego półtłustego

- 100g kaszy manny

- 120g mąki pszennej

- 2 jajka 

- 40g erytrytolu

- kilka kropli aromatu waniliowego

- dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie: 

Ser przełożyć do miski, dodać do niego kaszę mannę, mąkę pszenną, erytrytol ( ilość można regulować wedle smaku, można zamienić na zwykły cukier lub pominąć) , jajka i kilka kropli aromatu waniliowego ( jeśli sie chce i lubi). Zagnieść ręcznie jednolite ciasto, jeśli ciasto za bardzo się klei można podsypać trochę mąki. W garnku nastawić wodę na gotowanie. Z przygotowanego, zagniecionego ciasta brać jego nieduże porcje, spłaszczać, na rozpłaszczony placek nakładać trochę dżemu i sklejać placek, rolować z niego kulkę chowając przy tym dżem, zamykając dżem w środku. Ulepione kulki nadziane dżemem przekładać do gotującej się wody i wyławiać je łyżka cedzakową tak 2- 3 minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody. 

Odrobinę zmodyfikowałam bazowy przepis, podwoiłam też ilość składników, żeby wyszła większą porcja. Pyzy można nadziać swoim ulubionym dżemem, natomiast dżem z czarnej porzeczki sprawdził się świetnie. Takie nadziane, okrągłe kluski z dżemem to fajna sprawa w sezonie, kiedy nie ma jeszcze dostępu do świeżych owoców z drzewka, czy krzaczka.

Komentarze

  1. Właśnie serowe knedle są lepsze z owocami czy z marmoladą. TE ziemniaczane są zbyt miękkie i czasami sok wypływa. Mozna też robić bez kaszy manny, zobacz u mnie na knedle z morelami :-). Buzia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.