Paluszki surimi smażone w panierce z bułki i sezamu.

Bardzo fajne na przekąskę paluszki surimi, paluszki krabowe (które co prawda z krabami niewiele mają wspólnego) panierowane w bułce tartej i sezamie. Tym razem z dodatkiem dipu koperkowo - czosnkowego.

Składniki: 

- 250g paluszków krabowych/ surimi

- 5 łyżek bułki tartej

- 4 łyżki sezamu

- mąka pszenna

- 2 jajka 

- olej 

- sól 

- pieprz czarny mielony

- czosnek granulowany

- tymianek

Wykonanie: 

Rozmrożone paluszki pozbawić folii. Do jednego naczynia wsypać trochę mąki pszennej, do kolejnego naczynia wbić jajka i dodać do nich przyprawy (dałam sól, pieprz, czosnek granulowany i tymianek suszony, ale można dać przyprawy wedle uznania), jajka rozbełtać mieszając je z przyprawami, w trzecim naczyniu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Na patelni wlać trochę oleju i dobrze go rozgrzać. Każdy paluszek obtaczać w mące, następnie w jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak obtoczony każdy paluszek smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone paluszki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dip koperkowo - czosnkowy zrobiłam na bazie jogurtu greckiego, dodałam odrobinę majonezu, sól i pieprz do smaku, 3 duże ząbki czosnku i dużo koperku. 

My jedliśmy paluszki z dipem, ale można zjadać z innymi dodatkami, sosami, same bez bonusów też bardzo dobrze smakują. 

Komentarze

  1. Wszystkie kąski smażone w panierce są dobre, krabowe zapewne też, ale mnie by chyba wątroba wysiadła, bo ciężko się powstrzymać od sięgania po kolejne ;-D
    P.S. No i zobaczyłaś może to zdjęcie deseru? Wysłałam Ci na maila :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. What a creative and delicious snack idea! Surimi sticks breaded in breadcrumbs and sesame seeds sound absolutely delightful, especially when paired with a flavorful dill and garlic dip. The combination of crunchy coating and savory filling must be irresistible. Thanks for sharing this recipe! 🦀🍞 WWW.MELODYJACOB.COM

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.