Paluszki surimi smażone w panierce z bułki i sezamu.
Bardzo fajne na przekąskę paluszki surimi, paluszki krabowe (które co prawda z krabami niewiele mają wspólnego) panierowane w bułce tartej i sezamie. Tym razem z dodatkiem dipu koperkowo - czosnkowego.
Składniki:
- 250g paluszków krabowych/ surimi
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki sezamu
- mąka pszenna
- 2 jajka
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- tymianek
Wykonanie:
Rozmrożone paluszki pozbawić folii. Do jednego naczynia wsypać trochę mąki pszennej, do kolejnego naczynia wbić jajka i dodać do nich przyprawy (dałam sól, pieprz, czosnek granulowany i tymianek suszony, ale można dać przyprawy wedle uznania), jajka rozbełtać mieszając je z przyprawami, w trzecim naczyniu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Na patelni wlać trochę oleju i dobrze go rozgrzać. Każdy paluszek obtaczać w mące, następnie w jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak obtoczony każdy paluszek smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone paluszki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dip koperkowo - czosnkowy zrobiłam na bazie jogurtu greckiego, dodałam odrobinę majonezu, sól i pieprz do smaku, 3 duże ząbki czosnku i dużo koperku.
My jedliśmy paluszki z dipem, ale można zjadać z innymi dodatkami, sosami, same bez bonusów też bardzo dobrze smakują.
Wszystkie kąski smażone w panierce są dobre, krabowe zapewne też, ale mnie by chyba wątroba wysiadła, bo ciężko się powstrzymać od sięgania po kolejne ;-D
OdpowiedzUsuńP.S. No i zobaczyłaś może to zdjęcie deseru? Wysłałam Ci na maila :-)
What a creative and delicious snack idea! Surimi sticks breaded in breadcrumbs and sesame seeds sound absolutely delightful, especially when paired with a flavorful dill and garlic dip. The combination of crunchy coating and savory filling must be irresistible. Thanks for sharing this recipe! 🦀🍞 WWW.MELODYJACOB.COM
OdpowiedzUsuń