Paprykarz z tuńczykiem.

Bardzo lubię paprykarz, super mi smakuje z żytnim chlebkiem napakowanym ziarenkami, do tego ciepła herbatka i śniadanie lub kolacja jak znalazł.

Składniki: 

- woreczek białego ryżu

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

- 2 średnie cebule

- 5 marchewek 

- słoiczek koncentratu pomidorowego (180g)

- olej 

- sól

- pieprz czarny mielony

- słodka mielona papryka

- lubczyk suszony

Wykonanie: 

Ryż ugotować w osolonej wodzie, ugotowany odstawić do ostygnięcia. Marchewki oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce (starłam na dużych oczkach). Cebulę pokroić na mniejsze kawałki, czy w kosteczkę i podsmażyć na niedużej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodać starte marchewki, podlać wszystko wodą i dusić razem, aż marchewka zmięknie nie zapominając o mieszaniu. Do podsmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, sporo słodkiej mielonej papryki i opcjonalnie suszony lubczyk (dodałam, bo lubię, ale można pominąć). Wszystko jeszcze chwilę razem podsmażać soląc i doprawiając pieprzem w międzyczasie. Do miski przełożyć ugotowany, przestudzony ryż, odsączonego z zalewy tuńczyka i już nieco przestygniętą zawartość z patelni czyli marchewkę z cebulką i koncentratem. Wszystko razem wymieszać, można jeszcze dosolić, dosmaczyć jeśli jest taka potrzeba. Gotowy paprykarz przełożyłam do słoiczka i przechowuję w lodówce.

Paprykarz można też zrobić z dodatkiem wędzonej makreli i też będzie pysznie. 

Komentarze

  1. Ho, ho, z tuńczykiem... wypasy... Pamiętam smak "prawdziwego" paprykarza z dzieciństwa - smak nie do odtworzenia! (bo i człowiek inny :-DD)
    P.S. Robię te jabłka pod budyniem i kruszonką. Dam znać, jak wyszły. Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie nie ma szans żeby zasmakować paprykarza z tamtych lat ( zabrzmiało jakby to powiedział świętej pamięci Krzysztof Krawczyk - wciąż pamiętam smak z tamtych lat! 😉), mam nadzieję, że jabłka przypadną do gustu i czekam z niecierpliwością na opinię 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.