Ciasto na czekoladowym puddingu proteinowym.

Przepis wypatrzony na tiktoku na koncie @fitmaniaaaa, wprowadziłam swoje drobne zmiany i wyszło smaczne, intensywnie czekoladowe ciasto o bardzo niewielkiej liczbie kalorii. 


Składniki: 

- opakowanie (200g) czekoladowego puddingu proteinowego

- 70g mąki pszennej

- 50g erytrytolu

- 1 jajko 

- 40g budyniu czekoladowego bez cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: 

Ciasto robi się ekspresowo. Wystarczy wszystkie składniki umieścić razem w misce i ręcznie wymieszać. Potem jednolitą masę przełożyć do naczynia do zapiekania (można użyć niedużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia) i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piec około 30 minut (do "suchego patyczka"). Ilość erytrytolu można regulować wedle smaku (dać mniej lub więcej), można zamienić także na inne słodzidło.

Do ciasta można dodać ulubione owoce dla urozmaicenia lub polać polewą, czy przełożyć masą. Ale samo w sobie bez kombinowania też jest bardzo smaczne i według wyliczeń wyszło mi, że 100g ciasta ma tylko 142 kcal, więc to dobra opcja na czekoladowy nisko kaloryczny deser bez wyrzutów sumienia. 

Komentarze

  1. Nigdy nie miałam do czynienia z żadnymi proteinowymi odżywkami, ale z ciastem czekoladowym to i owszem :-) Twoje wygląda równie smacznie, co inne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.