Ziemniaki w waflu.
Kolejny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie. Doprawione ziemniaki z cebulką i przyprawami zawinięte w wafel i odsmażone. Można zjadać same, jak i z ulubionymi dodatkami np. z fajną surówką.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- duża cebula
- wafle
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- tymianek
Wykonanie:
Wykorzystałam ugotowane już wcześniej w osolonej wodzie ziemniaki, które zostały po obiedzie z wcześniejszego dnia. Cebulę pokroiłam i podsmażyłam na oleju. Podgrzałam ziemniaki i dodałam do nich podsmażoną cebulę. Dodałam przyprawy (czosnek granulowany, słodką mieloną paprykę, tymianek) , wszystko wymieszałam doprawiając jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gorące ziemniaki wykładałam na wafel, rozsmarowywałam po całej powierzchni wafla. Zwijałam wafel z ziemniakami, pod wpływem ciepłych ziemniaków wafel ładnie się rolował. Ja miałam tyle ziemniaków, że wyszły mi dwie waflowe, ziemniaczane rolady. Odstawiłam zwinięte w wafle ziemniaki na bok do przestygnięcia. Jak były zimne to kroiłam je w niezbyt grube plastry i odmsmażałam na oleju.
Także rolowałam jak ziemniaki były gorące, a kroiłam i odmsmażałam jak wystygły, były zimne. Oczywiście ziemniaki można doprawić po swojemu.
O tak, to pyszny sposób na wykorzystanie "starych" ziemniaków. Ja najczęściej robię je z farszem jak do ruskich, ale z serem i szpinakiem też są znakomite :-)
OdpowiedzUsuń