Ziemniaki w waflu.

Kolejny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie. Doprawione ziemniaki z cebulką i przyprawami zawinięte w wafel i odsmażone. Można zjadać same, jak i z ulubionymi dodatkami np. z fajną surówką.

Składniki: 

- ugotowane ziemniaki

- duża cebula

- wafle 

- olej

- sól 

- pieprz czarny mielony

- czosnek granulowany

- słodka mielona papryka

- tymianek

Wykonanie: 

Wykorzystałam ugotowane już wcześniej w osolonej wodzie ziemniaki, które zostały po obiedzie z wcześniejszego dnia. Cebulę pokroiłam i podsmażyłam na oleju. Podgrzałam ziemniaki i dodałam do nich podsmażoną cebulę. Dodałam przyprawy (czosnek granulowany, słodką mieloną paprykę, tymianek) , wszystko wymieszałam doprawiając jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gorące ziemniaki wykładałam na wafel, rozsmarowywałam po całej powierzchni wafla. Zwijałam wafel z ziemniakami, pod wpływem ciepłych ziemniaków wafel ładnie się rolował. Ja miałam tyle ziemniaków, że wyszły mi dwie waflowe, ziemniaczane rolady. Odstawiłam zwinięte w wafle ziemniaki na bok do przestygnięcia. Jak były zimne to kroiłam je w niezbyt grube plastry i odmsmażałam na oleju. 

Także rolowałam jak ziemniaki były gorące, a kroiłam i odmsmażałam jak wystygły, były zimne. Oczywiście ziemniaki można doprawić po swojemu.

Komentarze

  1. O tak, to pyszny sposób na wykorzystanie "starych" ziemniaków. Ja najczęściej robię je z farszem jak do ruskich, ale z serem i szpinakiem też są znakomite :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.