Rolada pszenno - kukurydziana z mascarpone i dżemem brzoskwiniowym.
Pierwszy raz piekłam roladę i wyszło naprawdę fajnie moin skromnym zdaniem 😉. Rolada taka dość w duchu fit, bo z erytrytolem, z dodatkiem mąki kukurydzianej, z dżemem brzoskwiniowym słodzonym ksylitolem. Wzorowałam się na przepisie Pauliny zamieszczonym na tiktoku na koncie @paulinawkuchni. Przepis bardzo fajnie podany, super wytłumaczony krok po kroku, wprowadziłam jedynie małe swoje zmiany, ale tak to zrobiłam zgodnie ze źródłową recepturą.
Składniki:
- 3 jajka
- erytrytol
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 220g jogurtu naturalnego
- 250g mascarpone
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego słodzonego ksylitolem
- 8g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- płatki migdałowe
- olej
Wykonanie:
Z jajek białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 4 łyżkami erytrytolu (można dać mniej jeśli się chce, można zamienić na zwykły cukier, cukier puder). W osobnej misce zmiksować mąkę pszenną (dałam 3 czubate łyżki), mąkę kukurydzianą (dałam 2 czubate łyżki, takie z dobrą górką), jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Do miski z mączną masą wmieszać delikatnie pianę z białek. Dużą blachę do pieczenia popsikać olejem ( można posmarować olejem za pomocą pędzelka) i dopiero wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę z surowym ciastem do blachy i wygładzić. Piec ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, aż się zarumieni. Ciasto na roladę zaraz po upieczeniu przełożyć na zwilżoną ściereczkę nie ściągając jeszcze papieru do pieczenia i zwinąć w rulon. Odstawić zwinięte ciasto na 30 minut. Po tym czasie odwinąć ciasto ze ściereczki i ściągnąć z niego papier do pieczenia. Ubić krem - zmiksować mascarpone z erytrytolem (ilość wedle smaku) oraz z cukrem waniliowym. Rozsmarować krem na rozwiniętym cieście na roladę. Na krem przełożyć dżem brzoskwiniowy i zwinąć roladę. Zwiniętą roladę owinąć przezroczystą folią spożywczą i odstawić do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przygotować polewę - gorzką czekoladę rozpuścić z mlekiem i podgrzewać do momentu połączenia. Polać rozwiniętą z folii roladę polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Wyszło na prawdę bardzo smaczne, na pewno niejednokrotnie wykorzystam jeszcze ten przepis, bo wszystko szło bardzo sprawnie.
W oryginalnym przepisie zamiast mąki pszennej była owsiana, ja jednak nie miałam owsianej, więc zastąpiłam ją pszenną i też się sprawdziła.
Komentarze
Prześlij komentarz