Placki z serka wiejskiego z warzywami.

Kolorowe, wytrawne placki na bazie serka wiejskiego z dodatkiem czerwonej papryki, fioletowej cebulki i dużej ilości szczypiorku i koperku. Dobre na przekąskę, u nas pójdą na kolację. 

Składniki:

- 200g serka wiejskiego

- 4 łyżki mąki pszennej

- 2 jajka 

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 czerwona papryka 

- 1 spora czerwona cebulka

- pęczek szczypiorku

- koperek 

- sól 

- pieprz czarny mielony

- czosnek granulowany

- olej 

Wykonanie: 

Do miski przełożyć serek wiejski, wbić do niego jajka i dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Paprykę i cebulkę pokroić na niezbyt duże kawałki, szczypiorek posiekać. Dodać pokrojone warzywa do składników umieszczonych już w misce. Dodałam też bardzo dużo pokrojonego już wcześniej mrożonego koperku, ale można użyć świeżego, czy suszonego. Dodałam także sporo granulowanego czosnku. Całość wymieszałam soląc i doprawiając pieprzem jednocześnie. Patelnię popsikałam olejem (można posmarować olejem za pomocą pędzelka). Nakładać porcje na placki na patelnię i smażyć placki z obu stron na niedużej temperaturze. Placki smażyły się dość długo, bo temperatura była niewielka i starałam się je usmażyć na minimalnej ilości oleju. 

Do placków można dodać inne warzywa (kukurydzę, groszek, czosnek, pora, co się lubi), można też doprawić je swoimi ulubionymi przyprawami.  Placki fajnie smakują same, jak i z ketchupem, czy dipem przykładowo czosnkowym. Są kolorowe, przyjemnie pachnące i wyraziste w smaku, nie mają też wiele kalorii. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.