Omlet z ziemniakami z paprykowym posmakiem.

Omlet wzorowany na omlecie po hiszpańsku (tak zwana tortilla de patatas) z dodatkiem kiełbasy chorizo i papryki, pachnący cebulką i czosnkiem. Kolejna dobra opcja na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały po obiedzie.

Składniki:

- 5 jajek 

- 4 czubate łyżki ugotowanych ziemniaków

- 100g kiełbasy chorizo

- 1 średnia cebula

- pół dużej czerwonej papryki

- czosnek suszony w płatkach

- olej 

- sól 

- pieprz czarny mielony

- słodka mielona papryka

- tymianek

Wykonanie: 

Cebulę pokroić niezbyt grubo, pozbawioną nasion paprykę również pokroić, tak jak i kiełbasę chorizo. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przełożyć na patelnię pokrojoną cebulę, paprykę i kiełbasę i wszystko chwilę podsmażać. W tekście podsmażania można dolać nieco wody, by nic nie przywierało. Po chwili dodać ziemniaki i przyprawić zawartość patelni solą, pieprzem, płatkami czosnku, słodką mieloną papryką i tymiankiem (można użyć swoich ulubionych przypraw). Jajka wbić do miseczki i rozbełtać, można odrobinę osolić. Przelać jajka na patelnię z podsmażonymi pozostałymi składnikami tak, by jajka rozprowadziły się równomiernie po patelni. Smażyć omlet na bardzo małej temperaturze, najlepiej smażyć pod przykrywką. Jak omlet się zetnie przekręcić go na drugą stronę, żeby się dobrze podsmażył. Przekręcałam omlet pomagając sobie talerzem.

Omlet jest zwarty i mega sycący. Ma bardzo intensywny paprykowy posmak, który jest jak najbardziej na plus. 

Komentarze

  1. O tak! To jest całe drugie danie w nieoklepanej odsłonie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sycące, można się najeść już niedużym kawałkiem 💪.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.