Jabłka zapiekane pod kruszonką.

Jak nie na czasu, albo weny na przygotowywanie szarlotki zawsze można na szybko zrobić jabłka pod kruszonką. Będą miały mniej kalorii, a dalej zaspokoją ochotę na kruche ciasto i jabłka z cynamonem. Jabłka pod kruszonką robię trochę na oko, zawsze daję dwa razy więcej mąki, niż cukru i masła tyle, żeby kruszonką się za bardzo ani nie "mazała", ani nie stała się zbyt sypkim pyłkiem. Robiąc tym razem starałam się zwrócić uwagę na proporcje. 

Składniki: 

- 8 łyżek mąki pszennej (z górką) 

- 4 łyżki cukru

- 8g cukru waniliowego

- około 130g masła 

- 5 średniej wielkości jabłek 

- cynamon

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić do naczynia do zapiekania. Jabłka obficie obsypać cynamonem. Ja już nie słodzę jabłek, dodaje cukier tylko to kruszonki, ale jak ktoś chce to może obsypać jabłka i cukrem po wierzchu. Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Często zastępuję cukier erytrytolem, wtedy jest trochę mniej kalorii. Kruszonką obsypać jabłka, tak by kruszonka całkowicie przykryła jabłka. Wstawić jabłka pod kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 - 45 minut do zarumienienia. 

Kruszonka fajnie smakuje sama, jak i z dodatkami w postaci jogurtu, czy lodów, zwłaszcza w zestawieniu ciepła kruszonką i chłodny dodatek. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.