Brokuł z fetą, sosem czosnkowym i płatkami migdałowymi.
Dobre na przekąskę, na kolację, czy na wynos. Bardzo lubię dodatek podprażonych wszelakich ziarenek, orzechów, tutaj fajny posmak nadają płatki migdałowe.
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego brokułu
- pół kostki sera feta
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka cukru
- 30g płatków migdałów
Wykonanie:
Brokuł ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić. Ułożyć brokuł w dowolnym naczyniu - u mnie duży talerz. Przygotować sos z jogurtu, majonezu, rozdrobnionego czosnku (starłam go na tarce na małych oczkach) i cukru, wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Brokuł polać czosnkowym sosem, a na wierzch, na sos ułożyć pokrojoną na mniejsze kawałeczki fetę. Migdały podprażyć chwilkę na suchej patelni cały czas mieszając, żeby się nie spaliły. Obsypać wierzch sałatki płatkami migdałów z patelni.
Ilość czosnku można dostosować do swojego smaku, ja miałam duże 4 ząbki i to dało zadowalający czosnkowy smak. Ja wykorzystałam mrożony brokuł, ale można wybrać świeży, wedle uznania.
Pysznie i moje smaki 🙂
OdpowiedzUsuń