Surówka z kapusty pekińskiej z przyprawą tzatziki.

Surówka? Sałatka? Chyba bliżej tu jednak do surówki. Dobra do obiadu lub kanapek, bardzo wyrazista w smaku, o posmaku tzatziki, który daje surówce trochę taki fastfoodowy styl.

Składniki: 

- kapusta pekińska

- 2 średnie czerwone cebule

- majonez 

- ponad połowa przyprawy tzatziki 

Wykonanie: 

Kapustę niezbyt drobno pokroić, cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć pokrojone warzywa do miski i dodać do nich majonez oraz przyprawę tzatziki. Ja dodałam ponad pół przyprawy tzatziki, ale ilość można zwiększyć lub zmniejszyć wedle swojego upodobania. Wszystko wymieszać. 

Do surówki dodałam sam majonez, ale można go wymieszać z jogurtem naturalnym, czy greckim, wtedy będzie miała mniej kalorii. Surówki już nie soliłam, przyprawa tzatziki jest wystarczająco intensywna i daje słonawy posmak.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.