Makaron z kurczakiem i pieczarkami.

W ramach obiadu makaron vel kluski z piersią kurczaka i pieczarkami z cebulką, a całe towarzystwo utytłane w śmietanowym sosie.

Składniki: 

- makaron 

- podwójna pierś z kurczaka (2 nieduże piersi)

- 300g pieczarek 

- 1 spora cebula 

- 200g śmietany 18%

- czosnek granulowany

- sól 

- pieprz ziołowy

-tymianek

- masło 

Wykonanie: 

Makaron nastawić na gotowanie w osolonej wodzie, ugotowany makaron odcedzić. Cebulę pokroić, oczyszczone pieczarki również pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka pokroić na mniejsze części.Na patelnię przełożyć trochę masła i dołożyć do niego cebulę. Podsmażać wszystko razem przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Po chwili dodać pokrojonego kurczaka i smażyć mieszając, żeby nie przywierało do patelni, w trakcie podsmażania dolewać wody. Do podsmażonego już nieco kurczaka z cebulą dorzucić pieczarki i dolać wody. Całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć wszytko razem często mieszając i dolewając wody, jeśli odparuje. Gdy wszystko będzie już podsmażone dodać śmietanę i dokładnie wymieszać ją, rozprowadzić w całej zawartości patelni. Dosypać również tymianek i czosnek granulowany. Całość podgrzewać jeszcze chwilę na koniec doprawiając sos solą i pieprzem do smaku. Do talerza nakładać ugotowany makaron,a na niego wykładać śmietanowy sos z kurczakiem i pieczarkami. 

Do sosu można dodać swoje ulubione przyprawy, ja ostatnio mam fazę na tymianek, pasuje mi do wszystkiego co zjadane na wytrawnie, ale tutaj świetnie sprawdzi się koperek, lubczyk, czy wszelakie inne ziółko.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.