Kotlety ziemniaczano - twarogowe.
Bezmięsne kotlety, dobre na obiad, kolację, czy przekąskę. Zwane często kotletami "ruskimi", bo zrobione z tego, co farsz na "ruskie" pierogi. Kotlety będą też dobrym sposobem.na wykorzystanie ziemniaków, które zostały w nadmiarze choćby po obiedzie. To zdecydowanie pomysł na niedrogi posiłek.
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 250g białego sera twarogowego półtłustego
- 2 średnie cebule
- jajko
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz czosnkowy
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i potłuc. Można też wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki, wtedy dobrze je nieco podgrzać na przykład w kuchence mikrofalowej, będą się wtedy lepiej łączyć z pozostałymi składnikami. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju dolać ja w tym czasie. Dodać podsmażoną cebulę do utłuczonych ziemniaków. Do ziemniaków z cebulą dodać biały ser oraz jajko. Całość doprawić solą i czosnkowym pieprzem. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć kotlety z obu stron na patelni z dobrze rozgrzanym olejem do momentu ich zrumienienia.
Kotlety są dobre i same i z wszelkimi sosami, dupami. Ja do nich zrobiłam dip czosnkowo - koperkowy. Niektórzy polecają, żeby robiąc te kotlety zmielić ziemniaki z serem w maszynce, żeby masa. By tła gładsza, jednolita. Ja z tego zrezygnowałam i też wyszło dobrze, a kotlety mają zadowalającą konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz