Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego.
Bardzo wygodne jedzenie, które można przygotować w ramach obiadu, czy kolacji. Świetnie się tutaj sprawdzą wcześniej ugotowane ziemniaki, które zostały przykładowo z obiadu, czy nie spożytkowane mięso mielone w sosie pomidorowym przyszykowane do makaronu w ramach spaghetti. Dodatkowym atutem jest to, że robimy wszystko w jednym naczyniu, co również jest praktyczne, wygodne.
Składniki:
- ziemniaki
- 500g mięsa mielonego (tutaj z indyka)
- 1 duża cebula
- kartonik przecieru pomidorowego
- 70g żółtego sera (gouda)
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- oregano
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki. Wykorzystałam utłuczone ziemniaki, do których dodałam czosnek Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowane ziemniaki. Cebulę i czosnek niezbyt grubo pokroić. Podsmażyć pokrojone warzywa na niedużej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mieso mielone i całość oprószyć przyprawami (solą, słodka mieloną papryką i oregano, ale można dodać wszelkie inne swoje ulubione przyprawy). Wszytko podsmażać, dolewając nieco wody w trakcie, od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonego mięsa z dodatkami dolać przecier pomidorowy. Wszystko zamieszać i jeszcze chwilę podsmażać doprawiając solą i pieprzem do smaku w międzyczasie. Mięso z sosem pomidorowym przełożyć na wierzch ułożonych wcześniej w naczyniu ziemniaków. Wyrównać warstwę mięsa w sosie, a na jej wierzch zetrzeć na tarce żółty ser. Zapiekać całość w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do rozpuszczenia się sera żółtego i do momentu, żeby wszystko się jeszcze podgrzało.
Zapiekanka nawet dobrze się kroi, wiadomo, najgorzej zawsze wychodzi pierwszy kawałek, ale dość sprawnie się ją wygląda na talerz.
Poniżej zdjęcie jak wygląda zapiekanka w środku, naczynie oczywiście ubebrane, bo jedzenie wykładane na szybko, bo towarzystwo było głodne i skuszone przyjemnym zapachem zapiekanki.
Komentarze
Prześlij komentarz